Община Драгоман отправи поздравление по повод Гергьовден

1052 преглеждания

И припомни легендата за Свети Георги

Община Драгоман отправи поздравление по повод Гергьовден. В публикация на официалния си сайт от местната администрация честитиха светлия празник като припомниха легендата за Свети Георги – един от най-почитаните у нас светии:

Образът на свети великомъченик Георги в християнските икони се изобразява, като възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей. Тази славна сцена е вдъхновена от предание, което разказва за случка, станала близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Историята е описана и в житието му.

Според легендата, на връщане от войнски поход, свети Георги видял девойка да плаче край езеро близо до град на езичници. От момичето разбрал, че хората там почитали като бог един огромен змей, който живеел в езерото, затова всяка година му обричали като жертва по една девойка. Тази година бил ред на царската дъщеря.

Светецът-воин опитал да убеди нейния баща да се откаже от зловещия бог и кървавите жертвоприношения в негова чест, а да приеме християнската вяра. Накрая царят склонил да се покръсти заедно с целия си народ, но само ако младият воин докаже наяве силата на своя Бог и победи змея. Съгласил се Георги и приседнал до царската дъщеря край езерото. Малко след като склонил глава в скута й, храбрецът задрямал. Изведнъж водите на езерото се разбушували и от тях се показал огромен змей, който се устремил към обречената му жертва. Девойката заплакала ужасена, а една от сълзите й капнала върху лицето на момъка и го разбудила. Скочил момъкът на крака, грабнал оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог и се насочил към змея. С един удар посякъл главата му. От туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки. Запрегръщали се с своите плачещи родители, които също дошли на брега и всички се радвали на свободата и спасението си.

Царят удържал думата си и в този ден той и целия му народ приели християнството. А св. Георги се прибрал у дома си, където вече били знаели за славния му подвиг.

За тази победа над чудовището и за показаното мъжество в битките, свети Георги се нарича Победоносец и се счита за покровител на войниците. Той е един от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Снимка: Община Драгоман

EspressoNews