Община Драгоман с призив за отговорно и пестеливо използване на водата

1061 преглеждания

Вижте няколко идеи за по-природосъобразно използване на водния ресурс

За отговорно и пестеливо използване на водата, призовават от Община Драгоман. Призивът е публикуван на интернет страницата на администрацията. Ето и пълния му текст:

„75% от планетата ни е покрита с вода, но само 25% от нея е прясна, а по-малко от 1% от ресурсите прясна вода на Земята е достъпен за консумация от хората.

Водната криза в България вече е засегнала 17 области - над 315 хил. души. Като природен ресурс, прясната вода е изчерпаем, но ние продължаваме да я приемаме като дадености, без да осъзнаваме, че сме отговорни за пестеливото й ползване. Отношението ни към водата трябва да се промени и да разберем, че всеки един от нас, чрез малки ежедневни решения може да подпомогне в опазването на водата.

Споделяме с Вас няколко идеи за по-природосъобразно използване на водния ресурс:

1. Спирайте водата, докато си миете зъбите - този ежедневен навик може да спести до 6литра вода на минута.

2. Пестете вода, докато миете съдовете си.

3. Спрете капещото кранче - на пръв поглед незначителните капчици, падащи вода от кранчето, всъщност могат да ви струват по 15 л. вода на ден или над 5 500 л. вода на година. Излишно, нали?

4. Взимайте си по-кратки душове.

5. Пазете бутилки със студена вода в хладилника – вместо да източвате водата, докато стане студена, спестете време на себе си и питейна вода на планетата, като сами си изстудявате водата в хладилника.

6. Поливането с питейна вода е забранено! Ако живеете в къща е най-добре да имате кладенец, от който да поливате градината.

7. Пускайте пералната или машината за миене на съдове само когато е пълна.

8. Миенето на моторни превозни средства с питейна вода е забранено.

Андрей Иванов

/Кмет на община Драгоман/“

EspressoNews