Община Костинброд отбеляза 115-годишнина от обявяването на Независимостта на България

926 преглеждания

Честването се проведе на площад „Независимост“ в село Опицвет

Община Костинброд отпразнува 115-тата годишнина от Независимостта на България, на площад „Независимост“ в село Опицвет. Празничният 22 септември започна с освещаване на новопоставената икона на Света Неделя, на входа на храм „Св. Неделя“ в селото. Иконата бе осветена от отец Желязно Симеонов, а за поставянето й седят: Таня Бардова – човекът, изрисувал иконата; Георги и Цветан Иванови – изработили железният обков; Росен Сашов спомогнал за подготовка на фасадата; кметският наместник на село Опицвет – Гергана Величкова и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, заместник-кметовете му и група настоящи и бъдещи общински съветници, заплатили и дарили иконата. Старата икона, свалена от входа на храма, е запазена и ще бъде съхранявана във храма.

Честването на 115 години независима България беше отбелязано тържествено с военно формирование 34 420 – Костинброд.

На площад „Независимост“ в село Опицвет присъстваха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов – заместник- кметове на община Костинброд, Борислав Борисов – кмет на село Петърч, Симеон Спасов – кмет на село Гляновци, общински съветници, кметове на кметства, представители от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и много жители от село Опицвет. Домакини на събитието бяха кметският наместник на Опицвет – Гергана Величкова и секретарят на НЧ „Разум 1922“ –  Венелина Манкова.

Кметът Младенов и кметският наместник Величкова поздравиха всички присъстващи с тържествено слово по случай Денят на Независимостта на България.

Г-н Младенов, заяви:

„Трябва да знаем историята си. Народ, който помни историята си има и бъдеще. Трябва да почитаме и нашите традиции. Традиции, които са утвърдени! Като днешната! На площад „Независимост“ се събираме повече от 10 години. И винаги сме заедно! Защото сме костинбродчани. Това го казвам към някой гастролиращи лица, които в днешния ден се делят и празнуват другаде, дошли от някъде в общината ни - без да знаят историята ни, без да знаят традициите ни. Година след година се събираме заедно - костинбродчани, опицветчани, жители и гости на общината ни на площад “ Независимост”, а някой - дошъл вчера от някъде дели, а не обединява и не уважава традициите - създадени от гражданите и местната власт - независимо каква е била тя като цвят през годините. Днес, ние празнуваме Деня на Независимостта на площад “Независимост” в село Опицвет. Така е било и така ще бъде! Ще завърша с думи, които ги има в Манифеста, подписан тогава от премиера Малинов, княз Фердинанд и седемте министри: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ Честит празник!“.

Панихида за загиналите войни отслужи отец Желязко Симонов, а венци бяха положени пред паметника от Общинска администрация-Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса-Костинброд. Знамена бяха раздадени на всички присъстващи.

По случай празника, ТС „Релакс“ към НЧ „Нов живот 1919“, с. Петърч и домакините ТС „Омайниче“ към НЧ „Разум 1922”, както фолклорната певица Пепи Христозова зарадваха присъстващите със своите изпълнения. 22 септември в село Опицвет завърши с тържествена заря.

Повече снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

Източник, снимки и видео: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук