Община Костинброд отбеляза 144 години от Освобождението на България

691 преглеждания

На централния градски площад в Костинброд се проведе тържествена заря-проверка

На централния градски площад в град Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България - 3 март. В церемонията участваха Военно формирoвание 34 420-Костинброд, като тържествената заря-проверка премина под командването на Подполковник Александър Георгиев - командир на военно формирование 34 420 - Костинброд и майор Димитър Донев.

На честването на Националния празник на Република България в град Костинброд присъстваха кмета - Трайко Младенов, народните представители Николина Ангелкова и Младен Маринов, Александър Ненов и инж. Теодора Гогова - зам.-кметове на община Костинброд, Валя Иванова - секретар на Община Костинброд, общински съветници: Даниела Станкова, Мариян Младенов, Димитър Найденов, Димитър Григоров, Анелия Велева, Анна Радовска, Камелия Велкова, Игнат Гюров и Валентин Делчев, всички кметове на населени места от община Костинброд, служители на общинска администрация - Костинброд, граждани и гости на общината. На честването присъстваха сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

В тържественото си слово кметът на Трайко Младенов се обърна към присъстващите с исторически факти за Освобождението на България и заяви:

„За поредна година се събираме на площад Иван Вазов да почетем Освобождението на  България като свободни българи!

Ние трябва да помним уроците от историята, за да може с техните поуки да изграждаме настоящето и бъдещето за нашите деца. В днешните трудни времена трябва да бъдем единни като българи!

Поклон пред паметта на загиналите и да не забравяме - българското - да го почитаме, пазим и отстояваме. Да живее Майка България!“, с тези думи завърши кметът на община Костинброд.

Със сваляне на шапки и падане на колене, участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска „Покойници“, след което прозвуча химна на Република България. Венци бяха поднесени от Община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Вечерната проверка завърши с тържествена заря в небето.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук