Община Костинброд отбеляза 145 години от Освобождението на България

363 преглеждания

На централния градски площад се проведе тържествена заря-проверка

На централния градски площад в град Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България –  3 март. В церемонията участваха Военно формирование 34 420-Костинброд като тържествената заря-проверка премина под командването на подполковник Евгени Дойчев – командир на военно формирование 34 420-Костинброд и майор Димитър Донев.

На честването на Националния празник на Република България в град Костинброд присъстваха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, народните представители в 48-то Народно събрание –  Младен Маринов, Марин Маринов, Валентин Милушев и  Петър Чобанов, заместник-кметовете на община Костинброд – Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова, секретарят на Община Костинброд – Валя Иванова, общинските съветници Даниела Станкова, Камелия Велкова, Иван Иванов, Живко Георгиев, Мариян Младенов, Димитър Найденов, Димитър Григоров, Анелия Велева, Кристина Александрова, Игнат Гюров, Олег Йорданов, Марияна Кръстанова и Валентин Делчев, всички кметове на населени места от община Костинброд, служители на Общинска администрация-Костинброд, граждани и гости на общината. На честването присъстваха сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

В тържественото си слово кметът на община Костинброд кметът Трайко Младенов се обърна към присъстващите с исторически факти за Освобождението на България и заяви: „За поредна година се събираме на площад Иван Вазов да почетем Освобождението на България като свободни българи. Изключително много благодаря на военно формирование 34 420-Костинброд, че винаги са редом с нас. Обръщам се пред Вас от този площад, носещ името на патриарха на българската литература, Иван Вазов. Обръщам се към Вас на този свят ден с това, че трябва да помним заветите на Апостола на Свободата, трябва да знаем стихотворенията на Христо Ботев, трябва да четем Иван Вазов. Трябва да помним историята си, защото народ, който помни своята история – има бъдеще! Да живее Майка България!”, с тези думи завърши кметът на община Костинброд.

Със сваляне на шапки и падане на колене, участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници ”, след което прозвуча химна на Република България. Венци бяха поднесени от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Вечерната проверка завърши с тържествена заря в небето.

След приключване на заря-проверката командирът на военното формирование 34 420 връчи почетен плакет на кмета Младенов, по случай 40 годишнината на поделението, чествана през изминалата година и факта, че Младенов е отбил наборната си военна служба в него.

По случай 3 март отново бяха запалени светлините на 40 метровия български флаг, разположен на най-високите съоръжения в града – силозите в „Завода“.

Повече снимки от събитието може да видите ТУК и ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук