Община Костинброд подписа Меморандум за разбирателство за Трансгранично сътрудничество

361 преглеждания

Между сръбските и българските общини в граничния район на Нишава

На 24 ноември, в град София се проведе конференция по програма за Трансгранично сътрудничество 2019-2022 г., организирана от CESCI „Балкани“ с подкрепата на Експертния център за добро управление към Съвета на Европа и приноса на ISIG – Институт за международна социология, София, България.

Общините, участващи в меморандума от българска страна са Костинброд, Своге, Божурище, Сливница, Драгоман и Годеч, както и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и отдел „Регионална и политическа география“.  От сръбска страна участват общините Пирот, Димитровград, Бабушница, Бела Паланка и Стопанска камара „Пирот“.

Община Костинброд, в лицето на заместник-кмета инж. Теодора Гогова, подписа Меморандум за разбирателство за Трансгранично сътрудничество между сръбските и българските общини в граничния район на Нишава.

Специален гост на конференцията бе Негово превъзходителство доц. д-р Желко Йович – посланик на Република Сърбия в Република България. Срещата бе модерирана от Ервин Ерос – директор на CESCI Balkans и съпредседателят на еврорегион Нишава – Владица Тошич.

Целите и принципите на сътрудничество са страните да развиват отношенията си във всички области от взаимен интерес, особено в представянето на социално, икономическо и екологично благосъстояние и просперитет на общностите, което ще бъде постигнато чрез интегрирано регионално развитие на региона.

Община Костинброд успешно реализира през 2021 г. проект по ТГС за закупуването на багер, а към момента реализира проект по ТГС за изграждането на спортно закрито игрище на стадион „Белица“, което ще бъде реализирано през следващата година. С подписването на този меморандум общината ще продължава да реализира бъдещи трансгранични проекти.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук