Община Костинброд почете Трифон Зарезан

818 преглеждания

Жители и гости на община Костинброд отпразнуваха народния празник Трифон Зарезан. В село Опицвет, по покана на член от настоятелството към НЧ „Разум-1922“, самодейци от селото посетиха дома на Людмила Михалкова и спазиха ритуала с подрязване на лозя.

Св. Трифон Зарезан, бе почетен и в местността „Батил”, в с. Драговищица. НЧ „Георги Сава Раковски-1928“ отбелязаха обичая, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозята-пролетното ѝ зарязване.

За да продължат традицията, както всяка година децата от ТШ „Емиданс“ и МШ „Иркапей“ при НЧ „Георги Сава Раковски-1928“, начело с Царя на Лозята - Митрошин Илиев зарязаха лозята. След което с думите „Хайде, да е берекетна, да прелива през прага“ поляха лозята и отпиха от виното. На празника присъстваха Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, Албена Виденова - кмет на с. Драговищица, Иван Иванов - общински съветник, главен инспектор Здравко Александров - началник на РСПБЗН- Костинброд и Иво Гълъбов. Ритуалите по случай празника Трифон Зарезан приключиха със захранване на всички гости с печена кокошка, погача и отпиване от виното.

В двора на ПГВМСС „Св Георги Победоносец“ - гр. Костинброд, се състоя отбелязването на празника Трифон Зарезан със символично зарязване на лозето, което се превръща в традиция през годините.

С кратка информация за празника и светеца, зарязване и благословия и декантиране на вино от ученик от 11 „б“ клас- специалност „Кетъринг“, ученици и учители направиха празника истински.

С хора на деца в народни носии от клуб „Народни танци и обичаи“ с ръководител Илияна Владимирова и учители извиха традиционно българско хоро. Св. Валентин беше в духа на училището с валентинки, балони и много усмивки, като и този празник бе в гимназията, както всяка година.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук