Община Костинброд почете делото на Ботев и на загиналите за свободата на България

473 преглеждания

Пред паметника на загиналите във войните в Бучин проход

Община Костинброд отбеляза 2 юни пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г. Общината организира тържествено честване и отдаване на почит към загиналите за свободата на България, заедно с Военно Формирование 34 420-Костинброд.

Жителите и гости на събитието бяха посрещнати лично от кмета на село Бучин проход – Бойко Борисов. В самото начало Отец Лъчезар отслужи литургия в памет на загиналите български воини.

Военнослужещите от ВФ 34420  ръководени от майор Димитър Донев отдадоха чест и поднесоха венец от община Костинброд, венец от Общински съвет-Костинброд поднесоха д-р Атанас Тенев – председател на общинския съвет и Камелия Велкова – общински съветник.

На честването в село Бучин проход присъстваха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговите заместници – Теодора Гогова, инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов, общинските съветници – Камелия Велкова и Мариян Младенов, д-р Ангел Йосифов – председател на Националния съвет на българите в Сърбия, жител на Цариброд, директори на дирекции, представители на пенсионерските клубове на територията на общината и жители на село Бучин проход.

В своето слово пред паметника в село Бучин проход, кмета на община Костинброд заяви:

„Във дни като днешния повече от всякога трябва да уважаваме и тачим Родината си. Гробовете на Ботев, Левски и много от революционерите, загинали за свободата и независимостта на страната ни, до ден днешен са неизвестни, или само предполагаме за тяхното местонахождение, но ние ги носим винаги в сърцата си с памет и благодарност за делото им”.

Кметът подчерта, че е особено важно да бъдем пример за децата си в любовта към Отечеството ни и в признателността към героите, дали живота си за свободата ни.

Кметът на село Бучин преход изказа своята признателност и уважение, че Денят на Ботев се отбелязва в село Бучин проход, пред единствения паметник на войник в цял ръст на територията на общината. Войникът на паметника посреща със своят щик всеки влизащ или излизащ на територията на община Костинброд и напомня за героизма на всеки един българин, дал живота си за свободата и независимостта на отечеството. Кметът Борисов подчерта, че „Жители на селото са дали живота си за Отечеството! Те са оставили жени и деца, за да се сражават за Родината си и много от тях  са останали по бойните полета“.

Последен слово държа д-р Ангел Йосифов, който подчерта, че именно на тази дата е редно да бъде показано единство. Той посочи, че българите от Цариброд са неделима част от българския народ и е необходимо обединение, за да се върне България по пътя, по който е вървяла до преди 2-3 години – да бъде единна, стабилна и просперитетна.

Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук