Община Костинброд почете паметта на Апостола на свободата

203 преглеждания

С поднясяне на венци и цветя пред паметника на Апостола, в двора на Шияковския манастир

Община Костинброд отбеляза 151 години от обесването на Васил Левски в Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“, гр. Костинброд. 151 години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”. По традиция на 19 февруари свеждаме глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история.

Почитането на паметта на Апостола започна в 11.00 часа с ритуал пред паметника на Дякона, в двора на манастира „Св. Архангел Михаил“, кв. Шияковци. След като Отец Крум отслужи заупокойна панихида, присъстващите почетоха Апостола с минута мълчание. Последва Химна на Република България и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Левски.

1

Събитието уважиха Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет, инж. Габриела Трайкова – зам.-кмет на община Костинброд, общински съветници, Светослава Иванова – директор на ДЦРДУ, Валери Миронов – директор на ЦОП „Промяна“, служители на социални центрове и Общинска администрация-Костинброд, Красимира Манова – директор на Второ ОУ „Васил Левски“, учители и ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, кметове на населени места в община Костинброд, пенсионери от Пенсионерски клуб „Люляк“ и много родители с децата си.

2

Със слова към многобройните присъстващи се обърна зам.- кметът инж. Габриела Трайкова, която изтъкна, че именно ние предаваме делото на Апостола за Свобода – Васил Левски.

„Той ни научи да обичаме България! Наш дълг е да отбелязваме и почитаме неговия подвиг“.

Инж. Трайкова честити патронния празник на Първо и Второ ОУ „Васил Левски“ и заяви, че община Костинброд кандидатства и спечели проекти за нови физкултурни салона в двете училища, носещи името на Васил Левски. Физкултурни салони ще бъдат изградени и в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд и ОУ „Отец Паисий“, село Петърч.

Ученици от Второ ОУ „Васил Левски“ поднесоха венец от името на своето училище. Дима Димова изпя песен за Апостола, а Георги Гюров рецитира стихотворението „Обесването на Васил Левски“.

Двете училища в Костинброд, които носят името Васил Левски отбелязаха своя патронен празник с различни мероприятия, сред които: конкурс за рисунка, стихове посветени на Апостола, филми, презентации и тържества. Първо ОУ „Васил Левски“ също поднесе венец в двора на начален етап, където е поставен барелеф на Апостола. Служители от община Костинброд раздадоха на всички ученици знамена на България с лика на Васил Левски.

Община Костинброд ще помага и съдейства Шияковския манастир да става все по-благоустроен и привлекателен за посещение. Днес в манастира имаше ученици и от град София. Манастирът от тази година е отворен за религиозни летни лагери и открити занимания по интереси, които учат децата на своята история, опазване на природата и разходка из природата, извън Столицата. Манастирът е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871 г.

В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата. „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели“, казва Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

3

4

5

6

Още кадри от събитието, можете да намерите ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук