Община Костинброд с важно съобщение за прекратената дейност – превоз на пътници по маршрутна линия София-Сливница

816 преглеждания

Община Костинброд с важно съобщение до своите жители:

„Относно: Прекратената дейност – превоз на пътници по маршрутна линия София-Сливница, чрез маршрутки преминаващи през Първи район на град Костинброд.

Маршрутните разписания по линия София-Сливница са утвърдени през 20.02.2007 година. Към настоящия момент изпълнението на автобусната линия се изпълнява съгласно договор между възложител - Столична община и изпълнител - „Маке Транс“ ООД, съгласно договор СО15-РД-329/09.06.2015г., сключен след провеждане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки.

 Срокът на договора между възложителя – Столична община и изпълнителя „Маке транс“ ООД, относно така наречените „сливнишки маршрутки“ е за срок от  8 /осем/ години.

До настоящия момент, в който преустановиха своята дейност сливнишките маршрутки по линия София – Сливница, преминаваха през град Костинброд /Първи район, бул. „Йордан Йовков“, ул. „Обединена“, село Петърч / до град Сливница и обратно.

Община Костинброд не възлага, не контролира и не носи отговорност за изпълнението на съответната автобусна линия /маршрутна линия/, като във връзка с възникналата ситуация беше изпратено писмо от Общинска администрация до Столична община за искане информация по случая – от кога и защо ще бъдат спрени сливнишките маршрутки и ще има ли кой да изпълнява съответните курсове?

Поради факта, че Община Костинброд не е страна по договорно-правните отношения между Столицата и съответния превозвач,  изисквахме незабавно да ни бъде предоставена информация  по случая още на 6 юни 2023г., с писмо с изх. Номер 07.00-108/06.06.2023г.

По неофициална информацията предоставена до момента става ясно, че срокът на договора с изпълнителя е изтекъл и към настоящия момент същия отказва удължаване на срока по спешна мярка. Както и че не е провеждана процедура за избор на нов изпълнител от Столична община.

Автобусна линия София – Сливница е част от републиканска транспортна схема, която „включва всички автобусни линии, свързващи пунктове от териториите на две или повече областни (междуобластни линии“) . Съгласно действащата нормативна уредба „разработването на републиканската и областните транспортни схеми се извършва при спазване на изискванията по чл. 16 от Наредбата №2 от 15.03.2002 г. съобразно принципа на равнопоставеност , освен ако едната от насрещните общини се отказва от това право“. Във връзка с горното автобусна линия София – Сливница се изпълнява на квотен принцип 100% от Столична община. Маршрутните разписания са по маршрут София – АГ „Север“ – АС „Белица“ – АС „Костинброд“ – АС “Болница“ – АС „ Училището“ – АС „Петърч“ – АГ „Сливница“.

Интересни са фактите, че преди 4 години отново с наближаване на предизборния период, именно в летния сезон, автобусен превозвач се отказа да вози квотата на Столична община, с което през лятото на 2019 г. се създаде обществено напрежение, а през септември месец преди тръгване на учениците към София и обратно до последно не се знаеше кой и как ще изпълнява квотата на Столична община по линията София- Петърч и обратно. Считано от 1 януари 2022 г. превозвача от квотата на столична община едностранно прекрати договора си с възложителя Столична община и преустанови превозите по автобусна линия София- Петърч, като от тогава до момента Столицата е възложила по спешна мярка изпълнението по линията.

Видна е тенденцията за неефективността на превоз на жители и гости на общината ни, чрез автобусни превозвачи, на които възлага Столична община, а не община Костинброд.

Община Костинброд не може да осъществи контрол на превозвачи, на които възложител е Столична община. Към настоящия момент община Костинброд отново е уведомила Автобусни превози-Костинброд да изпълняват стриктно маршрутните разписания по линия Nº 2, линия Nº 3 от квотата на община Костинброд за обезпечаване на нормалния превоз на пътници от Първи район на град Костинброд.

Въпреки че община Костинброд няма никакво отношение относно възлагането и изпълнението на автобусна линия София – Сливница, като представители на местното самоуправление чувстваме ангажираност за възникналата ситуация, тъй като са засегнати граждани на община Костинброд, ползващи сливнишките маршрутки и поради тази причина с настоящото уведомление желаем да внесем яснота по възникналата ситуация.

Съвсем скоро Общинско дружество „Общински превози Костинброд“ ЕООД ще започне да изпълнява своята дейност , с което Ви  гарантираме че подобни напрегнати ситуации както в предходни години, така и към момента вече няма да бъдат допускани.“.

Съобщението е публикувано на официалната страница на Общината.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук