Община Костинброд с отличие от Годишните награди на НСОРБ

769 преглеждания

Наградата е в категория „Партньор на общината“

Поредната голяма награда за община Костинброд в категория „Партньор на общината“. Отличието бе връчено по време на Годишните награди на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Пламен Белчев – управител на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ прие приза от Калин Каменов – член на УС на НСОРБ и кмет на община Враца. Наградата е в категория „Партньор на общините“ за изграждане и развитие на първия в България и на Балканите възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания.

„Днес за мен и организацията, която представлявам е изключителен ден, защото доказва, че пътят между местната власт и неправителствените организации е не просто възможен, но и успешен“, заяви Пламен Белчев от сцената на Годишните награди и завърши с думите „Бог да пази децата на България“.

Община Костинброд номинира сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ за тазгодишните награди на НСОРБ, поради добрата работа и успешно реализирания проект за Възстановителен център в село Опицвет, община Костинброд. След като Община Костинброд подаде своята кандидатура към НСОРБ през август месец, последва и награда плакет и почетна грамота, която бе връчена днес в курорта Албена. На годишните награди присъстват и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът – Александър Ненов и общински съветници от общински съвет-Костинброд.

Община Костинброд продължава да бъде партньор с възстановителния център и с реализирането на договор за предоставяне на услугата по проект „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания”, по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 – 2021, изпълняван по договор за БФП № BGLD-1.004-0001-С01.

Услугата „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания“, обезпечава изпълнението на дейности от финансирания проект до ден днешен.

С изпълнение на Услугата, се осигурява включваща, приемаща и стимулираща развитието среда, благоприятстваща за подобряването на психо-социалния статус на децата и техните семейства.

Капацитетът на центъра е за четиридесет човека (деца и родители). Целият център се проектира така, че да може да се ползва и от деца със затруднения в придвижването. Мястото, което е избрано е много живописно, чисто и с изключително благоприятен климат. В непосредствена близост се намират карстовите извори на село Безден, които са защитена местност, язовир „Бистрица“, конна база и богат на животински и растителни видове район.

След изграждането центърът разполага със седем еднофамилни къщи, административна сграда със зали за занимания и столова, басейн и място за усамотение. В допълнение към центъра има спортна площадка и помощно стопанство.

Благодарение на сдружението на деца с онкохематологични заболявания, с огромното съдействие от Министерски съвет през 2019 година и активна помощ от страна на община Костинброд тази благородна инициатива от 14.09.2020 г. работи усилено за приемането на деца, преминали тежката болест.

Центърът има капацитет да поеме през годината не само всички възстановяващи се от болестта български деца със семействата си и деца от всички балкански държави. И това напълно безплатно за всички нуждаещи се.

Община Костинброд с престижно отличие за „Европейски етикет“

Източник, видео и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук