Община Костинброд с пояснение относно изграждането и функционирането на детски кът за служителите на Общинската администрация

436 преглеждания

На своята Фейсбук страница, Община Костинброд публикува пояснение относно изграждането и функционирането на детски кът за служителите на Общинската администрация:

„Уважаеми съграждани,

В отговор на публикации в социалните мрежи и поставени въпроси относно изграждането и функционирането на детски кът за служителите на Общинска администрация-Костинброд дължим следното пояснение:

Детският кът е изграден със средства по проект, одобрен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, процедура  BG05M9OP001-1.096 - ДЕТСКИ КЪТОВЕ.

Общинска администрация - Костинброд е допустим кандидат по процедурата като за органите на изпълнителната и местната власт не се изисква съфинансиране, т.е. средства от общинския бюджет не са и няма да се разходват за реализирането на проект „Изграждане на детски кът за децата на служителите на община Костинброд“.

Предприятията на територията на община Костинброд също са допустими бенефициенти по процедура  BG05M9OP001-1.096 - ДЕТСКИ КЪТОВЕ като в Условията за кандидатстване по същата е посочено, че „приоритетно ще се подкрепят проекти на микро, малки, средни и големи предприятия“, т.е при наличие на подадени от тях проектни предложения, същите щяха да бъдат подкрепени приоритетно пред останалите.

Според същите тези условия „Органите на изпълнителната и местна власт е допустимо да кандидатстват в партньорство само с друг орган на изпълнителната и местна власт! Не е допустимо органите на изпълнителната и местна власт да бъдат в партньорство с търговски дружества.“. С други думи общинска администрация - Костинброд не е имала възможност да бъде в партньорство с предприятията на територията на общината и/или извън нея.

Процедурата за прием на проектни предложения цели предоставяне на възможности за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място.

Безвъзмездна финансова помощ се предоставя за осигуряване на социални придобивки в предприятията (кът за деца), посредством адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца. В реализацията на проекта се поставят най-общо следните цели:

1. предоставяне на възможности за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място;

2. ограничаване на необходимостта от отсъствието от работа и подпомагане на  достъпа до заетост за работещите родители;

3. запазване равнището на трудовата и икономическа активност на родителите и запазване качеството на работната сила и производителността на труда като се използва пълния потенциал на развиващия се трудов пазар;

4. осигуряването на по-голям ресурс от кадри, по-мотивирана и по-производителна работна сила.

От подадените проектни предложения по процедурата са одобрени 62 проекта, от тях търговски дружества/фирми/ - 43; общини - 18 (вкл. община Костинброд), от които 4 в Софийска област. От държавните администрации - 1 проект е за Министерство на финансите.

Отхвърлени са  27 проекта, от които 24 такива на търговски дружества и 3 на общини.

Програмите за изпълнение на този, както и на други проекти от различно естество, са отворени за кандидатстване при спазване на поставените изисквания, регламентирани процедури и срокове. В конкретния случай проектът е разработен, одобрен и ще се изпълнява съгласно клаузите на сключения договор и изискванията на Управляващия орган по програмата.

Предлаганите услуги в детския кът са на разположение само за служителите на Oбщинска администрация - Костинброд, така както в изградените детски кътове по тази процедура от други институции или предприятия ще бъдат на разположение само за техните служители.

Изграденият детски кът е само малка част от цялостната дейност на общината по осигуряване на необходимото за най-малките граждани на общината. През настоящата година  може да добавим реконструкцията и разширяването на ДГ „Виолина“ в с. Петърч, стартиралото изграждане на нова детска градина в гр. Костинброд, ремонт на сградата на Първо основно училище, преустройство на дворното пространство на Средно училище „Д-р П. Берон“, изграждането на нови детски площадки в града и селата ни.

Споделяме изцяло и безрезервно виждането, че винаги може и трябва повече и по-добре…

В тази връзка изразените позиции и оценки от всеки, искрено съпричастен към развитието на община Костинброд, подпомагат усилията на всеотдайните и компетентни общински служители. Вие ги познавате - по-голямата част са ваши съграждани… В частния си живот те имат нужда от същата подкрепа, която заслужава и всеки друг.

Общинска администрация остава на разположение за въпроси и пояснения, както по този, така и по всички останали въпроси, засягащи ежедневието на нашата общност през всички възможни - формални и неформални - канали за комуникация.“.

Източник: Община Костинброд - Фейсбук

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук