Община Костинброд спечели проект за консервация и реставрация на храма „Света Петка“ в село Богьовци

4259 преглеждания

Проектът е на стойност 170 855.81 лева с ДДС

Проект на стойност 170 855.81 лева с ДДС бе спечелен от Община Костинброд за реставрацията и консервацията на храма „Света Преподобна Петка“ в село Богьовци.

Финансирането се осигурява от  Министерство на културата, като с него ще бъдат извършен текущ ремонт на покрив, консервация и реставрация на фасади и художествени елементи по нея, както и изпълнение на дренаж. Предвидени са още изпълнение на интериорни дейности извън зоната на стенописите по стените на храма и по пода.

Бенефициент на финансовата подкрепа е черквата в село Богьовци, която притежава статут на единична художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

1

2

3

През 2018 г. Община Костинброд представи изложба на черква “Св.Петка” с. Богьовци, по повод “Седмицата на културата” в избраната за столица на културата-Палермо. Принцът на Палермо-Бернардо Торторичи Монтаперто ди Раффадали, Принц на Раффадали и Дука на Сан Николо’ отдаде безвъзмездно изложбена зала на община Костинброд, след като бе въодушевен от стенописите ни в черквата “Св.Петка” в с. Богьовци.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук