Община Костинброд ще представи в УНСС изложбата „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“

348 преглеждания

Присъстващите ще могат да видят съвсем реалистично и самите оброчища, благодарение на VR очила

Община Костинброд организира съвместно с Университет за национално и световно стопанство изложба „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“  на 20 февруари /понеделник/ от 17.00 часа в УНСС – Голяма конферентна зала.

Изложбата ще бъде представена с над 40 фотоси на Оброчни кръстове. Присъстващите ще могат да видят съвсем реалистично и самите оброчища, благодарение на VR очила и клип, заснет специално за Седмицата на Културата в Палермо, Италия.

На XI издание на Фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо (Италия), в богатия си календар от инициативи и мероприятия (повече от 120), община Костинброд представи България с фотографската изложба „Оброчища около град Костинброд“. Откриването на изложбата се състоя на 2 май 2022 г. в присъствието на президента на културната асоциация „Седмица на културите“, д-р Бенедето Виола, президента на културната асоциация „Приятели на сицилианските музеи“ и член на културната асоциация „Седмица на културите“ и принц Бернардо Торторичи Монтаперто Ди Рафадали.

Оброчните кръстове са една от съкровищницата на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до ден днешен. Може да видите Оброци и Оброчни Кръстове във всички села в община Костинброд, махали, гори и върхове.

Един Оброк не показва само религията на даденото населено място. Оброкът представлява традициите на поколенията, на живеелите преди и живеещите сега тези населени места.

Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук