Община Монтана отличава млади таланти и професионалисти в духовната сфера за 24 май

1810 преглеждания

Кметът Златко Живков спази традицията и връчи Почетната значка на Община Монтана на трима дейци на образованието и културата по повод 24 май. С отличието в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха наградени Трайка Трайкова - началник на РУО-Монтана, Иван Искатков - директор на Общински куклен театър „Патилан”, и Красимир Рангелов - преподавател по физическо възпитание и треньор по лека атлетика.

В навечерието на празника бяха обявени и имената на новите стипендианти на Община Монтана. На основание Наредба за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от Община Монтана бяха определени най-успешните млади таланти в областите „Наука и техника”, „Изкуство и култура” и „Спорт”.

Специалната стипендия в размер на десет минимални работни заплати спечели 12-годишната Магдалена Александрова. Тя е възпитаничка на вокалното студио  към ЦПЛР - Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана.

В област „Наука и техника” годишна стипендия в размер на шест минимални работни заплати бе присъдена на Дейвид Каменов от ПМПГ „Св. Климент Охридски”, който има забележителни постижения в информатиката. След младите таланти в областта на изкуствата със същата стипендия е стимулиран пианистът Томас Симеонов, а сред спортистите - Алекс Анчов (кик бокс). Еднократни стипендии по 610 лв. получават Алекс Атанасов (математика) и Калина Кръстева (творческо писане), Анна-Мария Асенова Арсенова (пиано) и Дона Антонова (народно пеене), Искрен Цветков (MMA). Калина е участник в конкурса-обучение „Работилница на репортери”.

Община Монтана ще отбележи празника с виртуален концерт на ЦПЛР - Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“. В него ще участват с изпълнения малки певци, танцьори и актьори от вокално студио „Детски смях”, фолклорен танцов ансамбъл „Северняци”, театрално студио „Автограф”, школа за модерни танци „Дъга”.

Община Монтана се присъединява към инициативата на Регионалното управление на образованието - Монтана, да бъде отбелязан 24 май като се  спусне от сградите националния флаг и в 12:00 ч. прозвучи Химна на Кирил и Методий („Върви, народе възродени!“). Общината ще издигне 12-метровите знамена на пл. „Жеравица“, а културните институции ще се погрижат за празничната украса на входовете на сградите си. 

На Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост са посветени и цикъл от събития на Регионалната библиотека „Гео Милев“. Те започнаха още на 20 май. Тематичната изложба „Върви, народе, възродени!“ посреща читателите във фоайето. В онлайн вариант - на Фейсбук страницата на библиотеката, бе отбелязан на 21 май Световният ден на културното разнообразие с виртуална изложба и информация „България в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО“. Днес библиотекарите ще споделят в социалната мрежа своите любими цитати от произведения на  български автори. Покана да решават „Литературна кръстословица“ също там е отправена към деца от 1 до 4 клас. В навечерието на празника ще бъде направена с галерия от снимки и текст ретроспекцията „24 май - поглед в миналото на нашия град“. Фейсбук страницата е комуникационният канал, през който Регионалната библиотека ще отправи празнично послание към читателите си на 24 май. Тогава ще бъде публикувана и мултимедийна презентация, озаглавена „24 май - Върви, народе, възродени !“.

По повод празника Общинският куклен театър в Монтана възобновява срещите си със своите малки зрители. Тази събота - 23 май, от 11:00 ч. на открито в Английския двор на театъра, ще се играе представлението „Чорапкова приказка“ от Янчо Иванов. Режисьор е Елица Петкова. Сценографията е на Ивайло Николов, музиката на Пламен Петков. В ролите се превъплъщават актьорите Константина Самарджиева-Масърлиева, Христина Пенкова и Симеон Тодоров. Спектакълът ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки, уверява директорът на театъра Иван Истатков.

НЧ „Разум 1883“ организира конкурс за рисунка „Картини от една карантина“, чието заглавие е своеобразна закачка с прочутата сюита за пиано „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски. 

Снимки: Община Монтана

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук