Община Своге отбеляза 142 години от Освобождението на България

713 преглеждания

Празничният 3-ти март бе отбелязан грандиозно от всички читалища и кметства на територията на община Своге. НЧ „Народна култура-1954“, с. Владо Тричков, НЧ „Пробуда-1927“, с. Миланово, НЧ „Христо Ботев-1929“, с. Церово и НЧ „Искра-1928“, с. Реброво се включиха в общобългарската инициатива „Пробуждане с хоро“. Тържествата преминаха под звуците на българската народна музика, с танцуване на народни хора и развяване на националния трибагреник. „Пробуждане с хоро” е традиционна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за възраждане на българщината и призив за обединение на българите у нас и по света чрез българското хоро!

В с. гара Бов също подкрепиха инициативата „Пробуждане с хоро“ и по традиция бе спуснато огромно българско знаме от скалата срещу селото. Присъстващите се радваха на празнична програма, а участници и гости бяха облечени в традиционни български носии. Традиционното спускане на националния трибагреник в с. Гара Бов се провежда за седма поредна година. Инициативата се радва на голям интерес от страна на жители и гости на общината и беше отразена от няколко телевизии в национален ефир.

142 години свободна България празнуваха и в град Своге. В навечерието на празника в големия салон на НЧ „Градище-1907“ се проведе тържествен концерт с участието на всички самодейни състави.

Празничните мероприятия по случай Националния празник на Република България уважиха заместник-кметовете на Община Своге Нина Копринджийска и инж. Валентин Михайлов.

Снимки: Община Своге