Община Своге отчита поредния успешно реализиран проект с европейско финансиране

510 преглеждания

Приключи изпълнението на проект „Изграждане на комплекс за социални услуги за лица с психични разстройства“

Успешно приключи изпълнението на един от най-мащабните и социално значими проекти, осъществявани в последните седем години на територията на община Своге. Проект „Изграждане на комплекс за социални услуги за лица с психични разстройства“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. е поредният проект, осъществен със средства от структурните и инвестиционни фондове, който приключва успешно. Административният договор за безвъзмездна финансова помощ бе сключен между Община Своге и Министерство на регионалното развитие и благоустройството на 13.03.2019г. на стойност 1 709 999.83лв. Благодарение на реализацията на проектните дейности бяха построени три нови сгради с капацитет  15 лица всяка, в които предстои да бъдат настанени съвсем скоро общо 45 жени с психични разстройства.

Всяка сграда разполага с 2 етажа с единични и двойни стаи, като единичните помещения са предназначени за лицата с увреждания. Всяко спално помещение разполага със собствен санитарен възел като в помещенията за лица с увреждания са монтирани статични и подвижни ръкохватки и са съобразени с всички европейски изисквания за безопасност. И трите сгради разполагат с кухня и столова, всекидневна с мека мебел и телевизори, където потребителите ще могат да прекарват свободно време, кабинети за персонала - медицински сестри, трудотерапевти, специалистите - психолог и психиатър, мокро помещение с пералня и сушилня. Кабинетите на специалистите и Директора са оборудвани с персонални компютри и лаптоп, осигуряващи нужните условия за индивидуална работа с потребителите. Оборудването и обзавеждането в помещенията са съобразени с всички нормативни изисквания, осигуряващи здравето и безопасността на хората с увреждания. В една от сградите е разположено котелно помещение, което ще  осигурява отоплението и на трите къщи посредством изградена топла връзка между тях. Отоплението през зимния сезон е решено чрез автоматичен котел на пелети с мощност 110 kW в комплект с горелка и табло, осигуряващо автоматично запалване и регулация на мощността. И в трите къщи са монтирани вертикални подемници - асансьори, които осигуряват достъпа на лицата с увреждания до спалните помещения на втория етаж. Монтирани са мълниезащитна и заземителна инсталация, система за SOS известяване, система за видеонаблюдение и запис, кабелна телевизионна мрежа.

Вертикалната планировка е решена чрез полагане на асфалтова настилка и бордюри, изградени тревни площи, разположени пейки и кошчета, аранжирани и засадени иглолистни и широколистни дървесни видове, които осигуряват приятна и комфортна обстановка, където жените ще могат да правят ежедневните си разходки и да си почиват на въздух.

С приключването на проектните дейности, Община Своге стартира изпълнението и на проект „Дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания в Община Своге“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г., посредством който се осигурява издръжката на новоизградения социален комплекс за период до 12 месеца до момента, в който услугата стане държавна делегирана дейност. Беше издадена Заповед на кмета на Община Своге- Акт за възлагане, с който бе разкрита новата социална услуга. Стартира и процесът по извеждането на 45-те потребители и настаняването им в Центъра за лица с психични разстройства- м. Свражен съвместно с Агенция „Социално подпомагане“.

Чрез реализацията на проектните дейности, бе постигната основната цел на проекта, а именно осигуряване на съвременна, подходяща и ефективна социална инфраструктура за лица с увреждания на територията на Община Своге, която да допринесе за постигане на целите на Националната стратегия за дългосрочна грижа, както и на общинските стратегически и планови документи - създаване на условия за независим, достоен живот на пълнолетни лица с психични разстройства посредством предоставянето на качествени, достъпни услуги за дългосрочна грижа, според индивидуалните им потребности при постигане на по- добър баланс между качество на услугите и ефективното и ефикасното им предоставяне. С изпълнението на заложените проектни дейности ще се разшири и подобри обхвата на услугите в общността, в това число от резидентен тип, които предоставя Община Своге, като осигури по-широк и равен достъп до социалните услуги и право на достоен живот на лицата с увреждания.

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук