Община Своге почете паметта на Св. Теодор Тирон

1520 преглеждания

За поредна година кушията се проведе под патронажа на Посланика на Монголия

В съботния ден на 16 март, по традиция Община Своге отбеляза Тодоровден. В местността „Ненчов чукар“ в село Зимевица организаторите на конните надбягвания в лицето на общинско ръководство-Своге се бяха постарали да осигурят забавни емоции и добро настроение на всички присъстващи. За поредна година кушията се проведе под патронажа на Посланика на Монголия в Република България, който беше и почетен гост на мероприятието. Негово Превъзходителство Дашжамц Батсайкхан и съпругата му поздравиха публика и участници като изказаха огромната си радост от възможността да споделят празника със свогенци. Поздрави по случай честването паметта на Св. Теодор Тирон поднесоха и заместник-кметът на община Своге Нина Копринджийска и кметът на с. Зимевица Кирил Лозанов. Гост на събитието бе и Илия Богданов - заместник-кмет. Присъстваха и общински съветници, представители на общинска администрация, гости, медии.

Двадесет участници и техните любимци премериха сили в оспорваната надпревара в традиционните кушии. За първа година на почетната първа стълбичка се изкачи представител на нежния пол. Със специално изработени купи, осигурени от Посланика на Монголия и кмета на Община Своге Емил Иванов, златен медал и парична награда вкъщи се прибраха чаровната Аделина и нейното конче Кокона. Призове и подаръци получиха и заелите второ и трето място. За всички животни в състезанието беше осигурена храна - фураж.

За доброто настроение на всички се погрижиха чаровните момичета от танцов състав „Заиграй“ с ръководител Лина Петрова. Със стихотворение за кончето публиката усмихна малката възпитаничка на читалището в село Зимевица 6-годишната Цветелина. След официалната програма, всички се хванаха на хубаво, българско хоро.

EspressoNews

Снимки: Община Своге