Общински социални услуги-Костинброд: Дневен център за работа с деца на улицата

305 преглеждания

Социалните услуги в общината продължават своята дейност със стремеж за постигане на още по-добри резултати

В община Костинброд социалните услуги продължават своята дейност със стремеж за постигане на още по-добри резултати. Последвайте страницата Общински социални услуги - Костинброд за повече подробности за всички социални услуги на територията на община Костинброд. Представяме ви Дневен център за работа с деца на улицата /ДЦРДУ/.

Дневен център за работа с деца на улицата, гр. Костинброд е услуга, разкрита на 01.01.2008-ма година със Заповед № РД 01-35/09.01.2008г. от изп. директор на АСП ,  на база оценка на специфичните характеристики на децата в общността и потребностите от социални услуги на потенциални ползватели с капацитет на услугата от 26 души потребители от 7 до 18 години. Преди влизане в сила на ЗСУ и ППЗСУ, ДЦРДУ основно работи на основание на ЗЗД-ето и Методиката за условията и начина на предоставяне на социалната услуга ЦРДУ и др. 

Извършвани дейности, съотнесени към услугите по чл. 15 от ЗСУ са:

- информиране и консултиране;

- застъпничество и посредничество;

- терапия и рехабилитация;

- обучение за придобиване на умения,  които се изразяват в социална работа за:

 укрепване на връзките между децата и техните семейства и подкрепа за справяне с конфликти и кризи в семейните отношения;

осигуряване на базовите потребности на детето;

осигуряване на здравна и дентална помощ, съдействие за достъп до здравната мрежа;

психологическа подкрепа за децата, състояща се в разговори, ролеви игри на различни социални тематики, консултиране на деца с агресивно поведение;

училищна подкрепа – самоподготовка на уроците за учебните занятия с помощта на педагог;

работа с логопед;

танцово-двигателна терапия;

организиране на свободното време чрез „Занимания по Ателиета“ – компютърни занимания, спортни занимания, рисуване, творчество, апликация, театър и др.;

мобилна работа, предоставяне на изнесени услуги;

административни услуги, оказване на съдействие на децата и техните родители при издаване на документи за самоличност, записване в училище, при търсене на работа /за деца над 16 години и за родителите/, съдействие при контакта с институции.

Начините на постъпване на дете в социалната услуга ДЦРДУ са следните: 

Чрез издадено Направление за ползване на социалната услуга от Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане“;

Чрез Предварителна Оценка на Потребностите / ПОП/, издадена от Дирекция „Социално подпомагане“;

Чрез Заповед издадена от Дирекция „Социално подпомагане”;

С решение от възпитателно дело на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетни (МКБППМН).

Срок за ползване на социалната услуга :

При насочване с Направление/ Заповед, срокът за ползване на услугата се определя от Дирекция „Социално подпомагане” и може да бъде:

краткосрочна за период от 3 месеца

дългосрочна с продължителност 6 или 12 месеца

При насочване с Предварителна Оценка на Потребностите /ПОП/ срокът за ползване на социалната услуга е в зависимост от  потребностите на детето и заявеното желание, социалната услуга за дете може да бъде:

краткосрочна за период от шест месеца;

средносрочна за период от една година;

дългосрочна за период от една до три години.

Материалната база на Дневния център е съобразена с безопасността, достъпността и комфорта на децата ползватели на услугата и според вида занимания провеждани в тях. Услугата разполага с обособен превоз, който обезпечава нуждите на потребителите на територията на общината и извън нея.

ДЦРДУ е разположен в идеалния център, на гърба на читалище ”Иван Вазов”, на комуникативно и разпознаваемо място, с голям паркинг.

Контакти:

Адрес: гр. Костинброд, ул. „Димчо Дебелянов“ №10

Телефон за връзка: 0884 892 823; 0888 309 288; 0882 246 055

e-mail: dcrdu_kbrod@abv.bg

сайт: www.dneven-center.com

Работно време: понеделник-петък, от 9.00 ч. до 18.00 ч.

Източник и снимка: Общински социални услуги-Костинброд, Facebook

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук