Общински социални услуги-Костинброд: „Механизъм за лична помощ“

1201 преглеждания

Социалните услуги в общината продължават своята дейност със стремеж за постигане на още по-добри резултати

Последвайте страницата Общински социални услуги - Костинброд за повече подробности за всички социални услуги на територията на община Костинброд. Представяме ви социалната услуга „Механизъм за лична помощ“

„Ллична помощ“ е механизъм за подкрепа за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните потребности от личен, домашен или социален характер, и за преодоляване на бариерите на функционалните ограничения.

Предоставянето му е регламентирано в Закона за личната помощ и в Наредба № РД-07-7/ 28.06.2019 г. за включване в механизма за лична помощ. С наредбата се урежда редът за предварителен контрол, текущ контрол върху изпълнението по предоставянето на механизма лична помощ и последващи оценки на изпълнението. Регламентира се и сключването, изменението и прекратяването на споразумението за предоставяне и ползване на лична помощ между ползвателя, асистента и доставчика на лична помощ, както и изпълнение на трудовите правоотношения при спазване на изискванията на трудовото законодателство.

Доставчик на личната помощ е Община Костинброд.

Ползватели на лична помощ

Ползвател на лична помощ е:

1. Човек с трайно увреждане с установени вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ;

2. Дете с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност без определена чужда помощ.

Важно условие за включване в механизма и ползване на личната помощ:

- когато ползвател на лична помощ е дете с увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане, се дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ от 930 лв., която то получава по Закона за семейни помощи за деца, да се превежда от Агенцията за социално подпомагане на общината, доставчик на лична помощ. Конкретната сума се изчислява на база на определения брой часове лична помощ, умножена по часовата ставка за положения труд от асистентите. Превеждането на средствата става след определяне на асистент на детето и сключването на трудов договор с него;

- в случай, че ползвател на лична помощ е пълнолетен човек с увреждане с 90 и над 90% степен на увреждане и с право на добавка за чужда помощ, заявителят за ползване на лична помощ трябва да даде съгласие същата добавка, която е в размер на 75% от социалната пенсия за старост, да се превежда от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Въз основа на това съгласие АСП ще превежда получените средства на общината, доставчик на личната помощ.

Асистенти:

Асистент може да бъде всяко физическо лице, което не е поставено под запрещение и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер и спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашно насилие на ползвател на лична помощ.

С всеки кандидат за асистент се извършва събеседване, след което се вписва в списък на кандидатите за асистенти в община Костинброд.

С одобрените асистенти се сключва трудов договор по реда на Кодекса на труда.

Стъпки за включване в механизма за лична помощ:

1. Лице с увреждане, желаещо да ползва лична помощ, трябва да има изготвена индивидуална оценка на потребностите и да е издадено направление с определен брой часове за лична помощ от Дирекция „Социално подпомагане“ Костинброд - гр. Костинброд, ул. „Ломско шосе“ № 35 (Поликлиниката – 4-ти етаж).

2. Подаване на заявление – декларация за включване в механизма за лична помощ (Заявлението-декларация е по образец).

Заявлението се подава по настоящ адрес на лицето/детето с увреждане до Кмета на община Костинброд. Може да се подаде лично от лицето с увреждане, чрез упълномощено от него лице или чрез законен представител.

В заявлението лицето с увреждане има възможност да избере асистент, който да го обслужва.

Към заявлението е необходимо да бъдат приложени следните документи:

- документ за самоличност на лицето с увреждане, на упълномощеното лице или законен представител (за справка);

- за дете – удостоверение за раждане (за справка)

- направление с определения брой часове лична помощ в оригинал, издадено от дирекция „Социално подпомагане“ на лицето/детето с увреждане;

- пълномощно (копие) или декларация свободен текст в случаите на подаване на заявлението от упълномощено лице.

- декларация за лични данни;

3. Подаване на заявление-декларация от кандидата за асистент до Кмета на община Костинброд (Заявлението-декларация е по образец).

В заявлението всеки кандидат може да изрази предпочитанията си относно лицето/детето с увреждане, за което желае да полага грижи като асистент.

Към заявлението, кандидатът за асистент прилага следните документи:

- документ за самоличност (за справка);

- автобиография;

- декларация, че спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие по отношение на ползвател на лична помощ (по образец);

- копие от трудов договор, ако кандидатът за асистент работи или декларация, че няма сключен трудов договор;

- медицински документ за постъпване на работа;

- свидетелство за съдимост;

- копие на диплома за завършено образование;

- копие на трудова книжка;

- по преценка, кандидатът за асистент може да представи копие от документи, удостоверяващи успешно преминат курс за обучение за полагане на грижи за лица, които са в невъзможност да се самообслужват по програми и проекти.

- декларация за лични данни;

4. Провеждане на събеседване с кандидата за асистент и вписването му в Регистър на кандидатите за асистенти в община Костинброд.

5. Сключване на тристранно споразумение между кмета на Община Костинброд, асистента и ползвателя на лична помощ;

6. Подписване на трудов договор с одобрения асистент.

Документи за кандидатстване се приемат всеки работен ден в Общинска админстрация Костинброд, в стая № 12 (Деловодство) от 08.00 до 17.00 часа.

За повече информация на телефон: 0721/68710 – Община Костинброд, отдел „Социални и хуманитарни дейности“

Източник и снимка: Община Костинброд