Определени са местата за агитационни материали за местните избори в Драгоман

830 преглеждания

Предизборната кампания се открива на 27 септември 2019 г. и приключва в 24:00 ч. на 25 октомври 2019 г.

Продължава подготовката за провеждането на местните избори в община Драгоман. Със заповед на кмета Андрей Иванов, публикувана на сайта на Общината, са определени местата, на които могат да се поставят агитационни материали от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети по време на предизборната кампания на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г.

Определени са и забраните и недопустимите места за предизборна агитация, сред които са унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до края на изборния ден, провеждането на предизборна агитация  в държавни  и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от петдесет на сто държавно или общинско участие в капитала и др.

Ето и пълния текст на заповедта:

„На основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс и насрочените за 27.10.2019 г. избори за общински съветници и кметове и чл. 22 от Наредба № 1 за обществения ред, поддържане на чистотата и опазване общинските имоти на територията на община Драгоман.

НАРЕЖДАМ:

I. ОПРЕДЕЛЯМ местата за поставяне на агитационни материали в община Драгоман от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети по време на предизборната кампания за избори за общински съветници и кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г.:

1. Местата за поставяне на агитационни материали от партиите, коалициите от партии, на територията на община Драгоман, както следва:

1.1. За гр. Драгоман:

-  на трите метални табла, намиращи се срещу моста, както и на други такива предназначени за обяви и плакати.

1.2.  За селата на територията на общината:

-  на автобусните спирки и върху табла с предназначение за обяви и плакати.

Агитационните материали на сгради, огради и витрини се поставят само след разрешение на собственика или управителя на имота.

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети може да изготвят и разпространяват плакати и други агитационни материали, като на всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле.

II. Във връзка с точка 1 от тази заповед ЗАБРАНЯВАМ:

1. Унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до края на изборния ден.;

2. Използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението;

3. Използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите;

4. Използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация;

5. Провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала;

6. Провеждането на предизборна агитация на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации;

7. Предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден;

8. Извършването на предизборна агитация от служители на вероизповеданията.;

9. Поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването;

10. Използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения;

11. Поставянето на предизборни агитационни материали извън предизборната кампания, която се открива 30 дни преди изборния ден.

III. По решение на Общинската избирателна комисия служители на Общински инспекторат, кметовете на кметства или кметските наместници премахват или изземват агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на Изборния кодекс. При необходимост премахването и изземването става със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи. Премахването и изземването на такива материали в изборния ден може да става и по решение на секционните избирателни комисии.

IV. Партиите, коалициите и инициативните комитети в 7-дневен срок след изборния ден премахват поставените от тях агитационни материали по повод вече приключилите избори.

V. При неизпълнение на задължението по т. IV. от настоящата заповед на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв. съгласно чл. 472, ал. 1 от Изборния кодекс. За други нарушения на настоящата заповед се прилагат съответните административнонаказателни разпоредби на Изборния кодекс.

Настоящата заповед да се сведе до знанието на Общинска избирателна комисия - Драгоман, РПУ- гр. Сливница, на регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети и да се обяви публично на населението чрез интернет страницата на общината.

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на Инспектората и кметовете и кметски наместници по места към Община Драгоман.

АНДРЕЙ ИВАНОВ

Кмет на община Драгоман“

EspressoNews