Осветиха храм-параклиса на връх „Петровски кръст“

1322 преглеждания

Тържественият водосвет бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп

На 6 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещаването на новоизградения храм-параклис „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ на връх Петровски кръст.

Тържественият водосвет бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, свещеник Асен Асенов, енорийски свещеник на енорията в гр. Драгоман, свещеник Костадин Тренев и свещеник Арсений Каньов.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха Андрей Иванов - кмет на община Драгоман за мандат 2015-2019 г., Лидия Банкова-Найденова - зам.-кмет на община Драгоман, Емилия Милушева, Росица Иванова - началник на РУО-София-регион, както и десетки християни от региона и гости.

След освещаването на храма, Негово Преосвещенство епископ Поликарп благодари на всички взели участие в изграждането на молитвения дом, като изказа изключителна благодарност на Андрей Иванов и Лидия Банкова за цялостното изграждане и обзавеждане на параклиса. Той им благодари и от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела техния труд и грижа за духовното издигане на българския народ Бог да възнагради и да завещае техния пример и на идните поколения.

Епископ Поликарп благодари и на всички взели участие в изграждането на храм-параклиса, който се намира на недостъпно място, на 1206 м.н.в. и строителството е особено трудно и изпитателно.

Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение, както и всеки получи икона с образа на Света Богородица от името на патриарх Неофит.

Празникът по освещаването продължи с молитва при Петровския кръст, намиращ се малко над храма-параклис, за здравето и доброто преуспяване на жителите и гостите на Драгоман.

Припомняме, че първата копка на храма бе направена на 29 юни 2017 г., а на 13 май 2019 г. църковното настоятелство сключи договор за изработка на иконостаса, който е от желязо, а иконите на него - от цветна мозайка и топено стъкло. Храмът, иконостасът и олтарът са изградени с помощта на благотворителни акции и дарителски кампании.

Източник: https://mitropolia-sofia.org

Снимки: https://mitropolia-sofia.org