От 22 юни: През прохода „Петрохан“ ще преминават само автомобили до 12 тона

1163 преглеждания

Забранява се движението на тежкотоварни камиони през прохода

От 22 юни, през прохода „Петрохан“ ще преминават само автомобили до 12 тона. Това предвиждат измененията на Заповед РД-11-730 от 5 юни 2023 г., свързани с временната организация на движението в участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол. Промените ще влязат в сила от утре – 22 юни, за да може превозвачите да планират работата си и маршрутите. Мярката е превантивна и целта е да се опази животът и здравето на пътуващите по път II-81 през прохода, тъй като с настъпването на активния летен сезон се повишава интензивността на движение. „Петрохан“ е с надморска височина 1444 м. Трасето е с големи надлъжни наклони и малки радиуси на кривите, което е предпоставка за възникването на пътни инциденти при нарастващия трафик.

Няма промяна в останалите обходни маршрути: леките автомобили до 3,5 т могат да преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно. Водачите имат възможност да се движат и по всички други пътища от републиканската пътна мрежа, които са отворени за движение.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:

- път II-13 Крапчене – Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;

- път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;

- за пътуващите в посока Монтана маршрутът е по АМ „Хемус“ - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра – Монтана.

Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение. Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

Спирането на движението по участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол и въвеждането на обходни маршрути се налага заради строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Движението трябваше да се ограничи още през есента на миналата година, но поради предстоящите зимни месеци беше отложено. На 10 юни движението в отсечката се ограничи, за да може да продължи следващият етап от модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Проектът предвижда разширяване на трасето до четирилентов габарит с разделителна ивица, както и изграждането на обходни трасета, с които транзитният трафик ще се изведе от населените места. Пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, ще се изгради в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. За изпълнението на всички планирани дейности по проект и удвояване на пътния участък ще са необходими взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи. Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин ще се избегнат сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Предвидено е движението в участъка от път I-1 да се възстанови през декември 2023 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на гражданите за причиненото неудобство. След приключване на строително-монтажните работи по разширяването на пътя Мездра – Лютидол водачите ще могат да пътуват по-бързо, безопасно и комфортно по новоизграденото трасе. В тази връзка призоваваме шофьорите, както и жителите на населените места в региона, да проявят разбиране и търпение докато текат ремонтните дейности. Пълният текст в изменението на заповедта - ТУК.

Източник и снимка: АПИ

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук