Официални лица и военни отбелязаха 110 години независимост в с. Опицвет

1903 преглеждания

Кулминацията на честванията в община Костинброд по традиция се проведе там

С поднасяне на венци в село Петърч и честване с военно формирование 34 420 – Костинброд в село Опицвет, Община Костинброд отбеляза Деня на независимостта на България – 22 септември.

В началото на деня кметовете на община Костинброд Трайко Младенов и на село Петърч Борислав Борисов поднесоха венец пред паметника на площада в селото.

Честванията по традиция продължиха в село Опицвет. Кметът на Костинброд и неговият заместник Александър Ненов бяха посрещнати от кметицата на селото Гергана Величкова на площад „Независимост”. Честването на 110 години независима България включваше участието на военно формирование 34 420 – Костинброд и фолклорна програма от танци и песни на различни състави от общината.

Към официалните гости се присъединиха полковник Цветан Тодоров- офицер от запаса и председател на Инициативен комитет за паметника на площад „Независимост” в село Опицвет, полковник Парапанов - представител на централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Борислав Борисов- кмет на село Петърч и Искра Лазарова - кмет на село Чибаовци.

Кметът на община Костинброд оправи приветствие към присъстващите, в което заяви: „Уважаеми кметове, заместник-кметове, кметски наместници! Уважаеми дами и господа, жители на село Опицвет и военни от военно формирование 34 420, което винаги е било с нас, когато честваме Националните ни празници,

Днешната дата е паметна дата и за село Опицвет. Днес се навършват 10 години, откакто е построен паметникът на площад „Независимост” и 110 години от обявяването на Независима България. Нека се поклоним пред всички знайни и незнайни герои! Пред паметта на всички наши съграждани, дали живота си в борбата за една независима държава, за едно единно отечество! Завършвам речта си с двете последни изречения от манифеста към българския народ: „Да живее свободния и независим български народ! Да живее Майка България!”

След словото на Младенов, присъстващите поздравиха и кметът на Опицвет,  полковник Цветан Тодоров и полковник Парапанов.

Последва панихида, отслужена от отец Желязко, след която официалните лица поднесоха венци пред паметника от името на Общинска администрация-Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса-Костинброд, Клубен съвет на войските на транспорта и Висше транспортно-военно училище „Тодор Каблешков”.

По случай празника беше организирана и фолклорна програма. В нея взеха участие ТС ”Зора” към НЧ „Заря-1914”, кв. Маслово, ТШ „Емиданс” и МШ „Иркапей” към НЧ ”Г.С.Раковски-1928”, с. Драговищица, ТС ”Хайдушки ручей” към НЧ ”Труд и просвета-1941” и домакините ТС ”Омайниче” към НЧ „Разум-1922”. Всички състави и школи изпълниха невероятни автентични шопски песни и народни танци.

Празникът в Опицвет завърши с четириминутна тържествена заря.

EspressoNews