Официалното откриване на юбилейния 25-и „София филм фест“ ще е на 11 март в зала 1 на НДК

570 преглеждания

На церемонията по откриване ще бъде връчена Наградата на София на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов, за неговия принос към изкуството на киното и музиката

Международният филмов фестивал „София филм фест“ се подготвя за своя 25-и юбилей. Започнал като тематичен фестивал на кино и музика, претърпял възходящо развитие през годините, СФФ се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единствения български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

Поради пандемията от Covid-19 25-ият „София филм фест“ ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партньорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони, при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения. Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики. Официалното откриване на 25-ия „София филм фест“ е на 11 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - „Февруари”. Той бе представен в “Works in Progress” програмата на 17-ия „София Мийтингс 2020“ и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на „Кан 2020“. На церемонията по откриване ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов, за неговия принос към изкуството на киното и музиката.
 
По-късно през годината се очаква специално издание на 25-ия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите представени от техните автори от цял свят.
 
Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март. Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Новите български игрални филми ще са основен акцент в мартенската програма на СФФ. Сред премиерните заглавия за София, освен участващите в конкурсите, са „Житие“ на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, „Блаженият“ на Станимир Трифонов, „Рая на Данте“ на Димитър Радев, „Сбогом, Джони“ на Константин Буров. За 19 път Конкурсът за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Ваня Райнова, сценарист и продуцент, и режисьорите Борис Десподов и носителя на наградата през 2020 – Христо Симеонов. За втора поредна година наградата се осигурява от „Доли медия студио“.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община.

Източник: Министерство на културата, снимка: pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук