Още две улици от програмата за развитие на община Костинброд са готови за експлоатиране

603 преглеждания

Това са улиците „Сергей Румянцев“ и ул. „Индже Войвода“, в кв. Шияковци

Улица „Сергей Румянцев“ и ул. „Индже Войвода“, в кв. Шияковци са асфалтирани. Още две улици от програмата за развитие на община Костинброд са готови за експлоатиране. В община Костинброд продължава проектирането и изграждането на улици и тротоари. Предстоят да се асфалтират улици, които са заложени в програмата за развитие за мандат 2023-2027 г. в община Костинброд.

1

2

3

Следващата улица, която ще бъде асфалтирана е ул. „Орлово гнездо“, кв. Маслово – благодарение на гласувания заем от Общински съвет – Костинброд. През ВиК операторът ще се реализира голям проект на стойност 15 мил.лв. за водопровод на кв. Маслово и кв. Шияковци. В кв. Маслово, гр. Костинброд е подготвен проект за изграждане на водопроводна и канализационна мрежа на целия квартал, като средства за него ще са отделени от плана за възстановяване и устойчивост, а след това поетапно ще се асфалтират всички неасфалтирани улици – „Драва“, „Извор“, „Акация“, „Кокиче“, „Капитан Райчо“ и „Гоце Делчев“.

В кв. Шияковци, гр. Костинброд, където се намират вече асфалтираните улици „Сергей Румянцев“ и „Индже Войвода“ е подготвен проект за изграждане на водопроводна и канализационна мрежи на целия квартал като средствата за него ще са отделени от плана за възстановяване и устойчивост, а след това поетапно ще се асфалтират всички неасфалтирани улици – „Братя Миладинови“, „Хан Крум“, „Бачо Киро“, „Княз Борис“, „Свобода“, „Цар Симеон“, „Прохлада“ и „Слана Бара“, както и изграждане на тротоар по ул. „Ген. Владимир Заимов“ – от кръстовището с ул. „Обединена“ – до кръстовището с ул. „Хан Крум“.

Предстои отпускане на средства от бюджета, във връзка с приложение номер 3 към Закона за Държавния бюджет за ул. „Славянска“ от центъра на Първи район до кръговото кръстовище на ул. Ломско шосе“ и от ул. „Момчил Войвода“ до ул. „Обединена“ /кръстовището на Букет/. Предстои приключване на обществената поръчка за ул. „Славянска“ от кръговото на Ломско шосе до кръстовището с ул. „Момчил Войвода“, средствата са по проект с Държавен Фонд „Земеделие“ за „Рехабилитация на общинска пътна мрежа в община Костинброд – Етап I“. За ул. „Славянска“ са предвидени нови асфалтови настилки на пътното платно и ремонт на тротоарните настилки. Във втори район тротоарната настилка ще бъде подновена на ул. „Детелина“ /от ул. „Охрид“ до ул. „Славянска“. Прогнозирано е със започването на главната улица на град Костинброд да се асфалтират и улиците „Възход“, „Любен Каравелов“ и „8 март“.

Благодарение на съвместната работа на община Костинброд с инвеститори „клас А“  ще се изпълнят два много важни проекта, за които са отделени средства от държавния бюджет през Българската агенция за инвестиции:

- изграждане на ул. „Обора“ – в цялост, за да може да се обслужва новата индустриална зона, която се обособява в бившия стопански двор.

- изграждане на кръгово кръстовище при завод „Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България“. Реализирането на проекта за кръгово е на ул. „Панайот Волов“ – финансирането е осигурено от Министерство на иновациите и растежа за  инвеститор „клас А“.

За Първи район предстои реализирането на голям проект за улица „Александър Стамболийски“/от кръстовището с Ломско шосе до ул.“Славянска“,като са предвидили подмяна на водопровод, асфалтиране на улицата и изграждане на тротоар – в участъка от кръстовището на улицата с „Ломско шосе“ – до кръстовището с улиците „Янко Забунов“, „Китка“, „Шейново“. Ще се изгради тротоар на ул. Ломско шосе –от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Лилия“ и в момента се подготвят проекти за улиците „Младост“ и „Теменуга“. В Първи район на град Костинброд започва асфалтирането на ул. „Букет“, а на следващ етап  улиците „Тунджа“, ул. „Синчец“ и ул. „Янтра“.

Има проект за основен ремонт на ул. „Славянска“ от кръговото на „Ломско шосе“ до центъра на Първи район /площад „Тодор Спасов“/, предвидени са нови асфалтови настилки на пътното платно и ремонт на тротоарните настилки. Проектът е подаден за финансиране към съответно ресорно министерство и по Плана за възстановяване и устойчивост. Ще се изгради тротоар от едната страна на бул. „Йордан Йовков“ от кръговото на Поликлиниката до ул. „Славянска“.

В кв. „Захари Стоянов“ /зад линията/, гр. Костинброд предстои изграждане на ул. „Острова“ – от кръстовището с ул. „Момчил Войвода“ до моста за „Корейската махала“ /подсигурено е финансирането чрез държавния бюджет – от Министерство на регионалното развитие и благоустройството/ и изграждане на тротоар по ул. „Панайот Волов“ от моста над улица Белица до институт за растителна защита – със средства от общинския бюджет.

С доброто управление на капиталовата програма на община Костинброд, спечелените проекти и единодушните решения на Общински съвет-Костинброд всички инфраструктурни проекта, заложени в мандат 2023-2027 г. ще бъдат реализирани.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук