Пантеонът на безсмъртните чеда на Майка България

3060 преглеждания

Пантеонът на безсмъртните чеда на Майка България е монумент на падналите за победата в Сръбско-българската война 1885 г. в битката при с. Гургулят. Издига се в местността Църквище на най-високото място на с. Гургулят.

Построен е на мястото, където на 7 ноември 1885 г. е водена решителната битка при Гургулят, в който отрядът на капитан Христо Попов влиза в кръвопролитен срещен бой със сръбската Моравска дивизия. Победата в този бой нанася тежки загуби на сръбската войска и я принуждава да спре настъплението си, осигурява левият фланг на българската армия, която се прегрупира за преминаване в контранастъпление. Така българската армия преминава в решително контранастъпление, което в крайна сметка довежда до освобождаването на Пирот излизането на подстъпите на Ниш и принуждава Сърбия да капитулира. Диктатът обаче на външните сили осуетява приобщаването към Отечеството на новоосвободените с победата във войната български земи.

По повод 100-годишнината от Съединението на България тогавашното Политбюро решава да отбележи извоюваната национална цялост, като министрите на културата и отбраната отпускат 680 000 лева от фонд „1300 години България“ за построяването на монумент, с който да бъде отбелязана българската победа.  Пантеонът е изграден от Строителните войски през 1985 г. по проект на архитект Георги Стоилов, скулптори са Борис Гондов, Тодор Варджиев, Емил Мирчев.

Паметникът представлява отворен към небето и околността храм с форма, вдъхновена от войнишка пирамида и укрепен бункер с амбразури. Композиционно представлява тържествена алея, дълга 120 м в откритото поле, където се е състояла битката. Алеята води към малък Т-образен плац с размери 20 х 20 м пред тристъпален квадратен стилобат в героичен мащаб с височина на човешки ръст, прорязан от параден 9-стъпален подход, водещ до порталния отвор със скосени страни.

Вътрешността е оформена като централно-осев храм-мавзолей, по-ниска от нивото на пода площадка с фигурата на Майка България, извисяваща се от там към небето в центъра на композицията. Статуя е на красива млада българка с престилка, символизираща Майка България, скърбяща за убитите ѝ защитници. Статуята е изработена от висококачествен камък – кварцит, подарен от Русия, добиван само на 3 места в света. 

В Пантеона липсват образите на княз Батенберг, наречен от народа Героят от Сливница, и на флигел-адютант Марин Маринов, повел войската в решителната битка довела до прелома на войната, но имената им са записани наред с другите военни командири и на падналите във войната.

Под паметника върху братската могила лежат костите на български, но и на сръбски войници, пратени от вероломната сръбска власт в братоубийство срещу българите.

Пантеонът „Майка България“ е мястото където вятъра навява спомените за безтрашните българи, които с последни сили защитават своята Родина. Това е паметник на всички тези деца, жени и старци защитили свободата. Тръпки те побиват когато застанеш на върха на с. Гургулят.

Вълнувах се, когато беше първото ми посещение на пантеона „Майка България”. Бях на 10 години.Качих се в колата с моята майка и потеглихме.Незнаех на къде отивам, защото за първи път  пътувам по този път. Бях много радостен, че ще видя монумента. Беше един слънчев и прекрасен пролетен ден. Първо отидохме до близката къща за гости, за да закусим. Бяхме седнали отвън и виждах паметника. Изглеждаше доста голям, но се учудих колко ли ще е голям като отида там при него? Когато отидохме при него осъзнах, че това е място,което е събрало, почиващи в мир, душите на много смели хора. Сега, когато съм при този величествен паметник, нося цветя, гледам статуята на Майка България, а очите ми се насълзяват. Но ми става някак по леко, защото знам че миналото няма да бъде забравено.

Село Гургулят е почти безлюдно, но на входа срещам дядо Георги и използвам това да го попитам за това дали си спомня построяването на паметника?

Неговия отговор ме натъжава:

„Дете, спомням си го по ясно от всичко в тоя живот. Бях в разцвета на силите си и помагах за построяването и това ме изпълва с гордост. Първото нещо което виждам сутрин е този паметник, мъчно ми е ,че не останаха млади хора дето да го видят. Моите деца са в чужбина и няма да се върнат, а аз ще си отида. Но дано да има и други чедо като тебе дето да идват в това забравено село и да се изпълват с гордост, да си спомнят миналото. Да идваш дете и да си ме спомняш и мене - това ще крепи стария дядо.“

Тръгвам си от селото и си обещавам че ще идвам пак, защото сърцето ми се сви за плачещия дядо. За забравената ни история.

Пантеон „Майка България“ в село Гургулят се намира в местността „Църквище“, на едно възвишение, което се вижда още от пътя към селото и от което се разкрива живописна гледка и пълни сърцето с любов към родината и героите били се да запазят българското през вековете.

Можете да сте сигурни, че не сте виждали друг подобен паметник. Заслужава си да се посети!

Материалът е изготвен от Симон Акрабов, ученик в 9 клас на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Сливница, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“.

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.