Парламентът освободи Валери Симеонов и избра Марияна Николова за вицепремиер

1040 преглеждания

Тя наследи ресора Икономическа и демографска политика

Марияна Николова е новият заместник министър-председател по икономическата и демографската политика. Това реши Народното събрание, което днес прие оставката на Валери Симеонов от поста.

116 от народните представители подкрепиха номинацията на Николова за вицепремиер. Против бяха 62-ма.

До рокадите в кабинета се стигна, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември заради силен обществен натиск и продължили близо месец протести на майките на деца с увреждания. Недоволството бе предизвикано от медийно изказване на Симеонов, в което той окачествява майките като „група кресливи жени“, а децата им нарича „уж болни“.

Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. От месец май е началник на политическия кабинет на Валери Симеонов.
Тя е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Завършила е и Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също и Право на ЕС. Владее френски и английски език.
В държавната администрация е работила като юрисконсулт на „Топлофикация” АД, в Министерството на държавната администрация и реформата, като главен юрисконсулт в Министерството на земеделието.
От 2014 година  е член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 година работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.
От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК.

EspressoNews