Петърч ще има пряка връзка с автомагистрала „Европа”

493 преглеждания

Пътните връзки попадат в обхвата на лот 3 на магистралата

Село Петърч, община Костинброд ще има пряка връзка с автомагистрала „Европа”. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Свързването на село Петърч беше договорено на среща между ресорния министър Иван Шишков и кметът на Община Костинброд – Трайко Младенов.

Пътните връзки попадат в обхвата на лот 3 на магистралата, между пътен възел „Храбърско“ и СОП, чието строителство предстои, и ще се ситуират при км 33. Освен, че ще подобри достъпа до населеното място, връзката ще даде тласък за икономическото развитие на региона и подкрепа към местните бизнес предприемачи.

За целта ще се подготви проект на изменение на Подробния устройствен план на магистралата, който предстои да бъде одобрен. Предстои да се подпише и тристранно споразумение между общината, МРРБ и АПИ, за разпределяне ангажиментите на всяка от страните.

По време на срещата министър Шишков информира, че до една седмица ще е готов новият списък с проекти на общините, които да се финансират със средства от бюджета на МРРБ. Той е изготвен с НСОРБ, а водещи критерии за отпускане на средствата, ще бъдат наличието на валидно разрешение за строеж на обектите и пълна проектна документация.

В срещата участие взеха още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Атанасов, Николина Чапанова – член на УС на АПИ, началникът на политическия кабинет на министър Шишков – Юлия Ивкова, председателят на Общинския съвет на Костинброд – д-р Атанас Тенев, зам.-кметът – инж. Теодора Гогова, гл. архитект Веселин Клянев и кметът на село Петърч – Борислав Борисов.

Източник и снимка: МРРБ