Петъчна унгарска вечер в град Костинброд

323 преглеждания

Специални гости на събитието бяха д-р Мария Николаева и Моника Жеков

По покана на кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, Първо ОУ „Васил Левски“, в което се изучава унгарски език, беше домакин на унгарска вечер. Събитието се проведе в малкия салон на НЧ „Иван Вазов 1947“ – гр. Костинброд, където специални гости бяха – д-р Мария Николаева – председател на съвета на българското малцинство в Унгария и Моника Жеков – цигулар.

Директорът на Първо ОУ „Васил Левски“ – Даниела Борисова, бе модератор на срещата. Тя презентира и книгата на д-р Николаева – Минало Непреминало“, а самата д-р Николаева разказа подробно за своя живот пред всички присъстващи. Тя започна разказа си със запознанството й с ръководството на община Костинброд, в рамките на посещението на делегация от общината с представители на българското малцинство в Мишколц, Унгария. Д-р Мария Николаева посещава Костинброд за втори път.

През август, тази година, в рамките на своята първа визита в града, д-р Николаева се срещна с кмета на община Костинброд и представители на Общинската администрация, посети новостроящата се черква „Св. Св. Константин и Елена“ и „Св. Мина“, площад „Иван Вазов“, площад „Тодор Спасов“ и Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил”, където се запозна с историята на манастира, свързана с тайния революционен комитет на Васил Левски.

Да подкрепи своята най-добра приятелка, бе и г-жа Ненова. Тя и д-р Николаева се запознават на 15-ти септември 1945 г., на първия учебен ден като ученички в Русе и от тогава никога не са губили връзката помежду си.

Другият специален гост на събитието – Моника Жеков разтопи сърцата на всички с изпяването на „Хубава си моя горо“ и още много песни. Моника Жеков е цигуларка с меден глас. Тя е унгарка с български корени.

На унгарската вечер присъстваха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговите заместници инж. Теодора Гогова и Александър Ненов, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, директори на социални центрове, служители на ОбА-Костинброд, кметове на населени места, близки роднини на д-р Николаева, и жители община Костинброд.

Мария Николаева е родена през 1933 в град Русе, България. Потомка е на българи с двувековен корен, поникнал и разпрострял се между Средногорието и Тракия, а в наши дни - почти по целия свят. През 1957 г., Завършва Софийската Медицинска Академия. Същата година се омъжва 3а унгарския художник Миклош Мажаров, по баща българин, и веднага започва практика като лекар в село Топчии, Разградско. През лятото на 1958 младото семейство се преселва в Унгария, град Мишколц.

Като лекар в Унгария, Николаева специализира очни болести и повече от половин век лекува очите на хората, за да ги съпричастява със светлината. След 1995 г., при създаване на малцинствените самоуправления в Унгария, е председател на местното самоуправление и работи за съхранение на българската памет сред сънародниците си в Мишколц. Преди 12 години учредява и финансира със свои средства ежегодната награда „Миклош Мажаров" на млади творци-художници, свързани с приложното изкуство, която връчва в родния град на художника.

На 89-годишна възраст тя е усмихната, активна, пълна с енергия и интересни истории за живота. По време на пандемията от коронавирус написва първата си автобиографична книга с мото „Минало Непреминало“, издадена в България. Семейството ѝ наброява 22 души: 3 деца, 7 внуци и 5 правнуци, родени в Унгария, които продължават българската традиция.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук