По-ниска престъпност в Драгоман за първото тримесечие на 2024 г., в сравнение със същия период на 2023 г.

511 преглеждания

„Отчитаме намаление на извършените престъпления“, категоричен бе началникът на участъка в Драгоман – Христо Кръстев.

По-ниска престъпност в Драгоман за първото тримесечие на 2024 г., в сравнение със същия период на 2023 г., съобщава Община Драгоман.

За първото тримесечие на тази година на територията на община Драгоман са регистрирани 10 престъпления, от които 1 кражба и 1 грабеж, 3 кражби от влакови композиции на гара Драгоман, 2 престъпления с нанесени телесни повреди – по време на ловен инцидент и при домашно насилие, 2 икономически престъпления – един неистински договор за наем на земеделска земя и един манипулиран електромер.

За същия период на 2023 г. /първото тримесечие/, престъпленията са били повече – 15 на брой и 5 кражби.

„Отчитаме намаление на извършените престъпления“, категоричен бе началникът на участъка в Драгоман – Христо Кръстев.

Тези данни бяха оповестени на провелата се в община Драгоман работна среща, на която присъстваха: Емил Славков - началник РУ-Сливница, началникът на участъка Драгоман – Христо Кръстев, началникът на Охранителна полиция– Ангел Ангелов, районните инспектори, кметът Андрей Иванов, зам.-кметовете Емилия Милушева и Лидия Банкова, председателят на ОбС - Моника Георгиева, общински съветници, кметове и кметски наместници, Стоян Стоянов - директор на СУ “Христо Ботев“, читалищни дейци, представители на местния бизнес, Кирил Божиков - началник мина „Бели Брег“ и др.

Такива срещи, относно престъпността и пътния травматизъм, се провеждат в общините в цяла България.

„Последните няколко години, полицейското присъствие в Драгоман от страна на патрули на КАТ и на служители изпълняващи патрулно-постова дейност е добро. Почти всяка вечер успяваме да осигурим екип и за през нощта“, заяви началникът на Охранителна полиция – Ангел Ангелов.

„Сигурността, редът, спокойствието и обезпечаването им, е не само ангажимент на органите на МВР, но и наш ангажимент като общинска администрация. Смея да твърдя, че през последните няколко години в общината, редът и сигурността са на по-високо ниво, въпреки че има всички предпоставки да не е така спокойна обстановката. Знаете, че сме свидетели на безпрецедентно преселение на народите, а ние Драгоман сме една от точките в България, която е под постоянна атака от преминаващи мигранти и групи. Въпреки това, благодарение на Гранична полиция и на МВР, инцидентите са сведени до минимум.

Общината подпомага процесите по сигурността с видеонаблюдение – голяма част от пътната ни инфраструктура е следена от наши камери. Всяка година добавяме още. Тази година влезе в сила и Генералния ни план за движение, който е съгласуван с всички институции и предстои да го приведем в действие. Заделили сме от Общинския бюджет 50 хил. лв. за пътни знаци, които поетапно ще започнем да поставяме – ст. въпрос за около 400 знака. Имайки Генералния план за движение, вече и ние, и Общинският ни инспекторат, и органите на МВР ще могат да отстояват определени позиции. Градът е специфичен – през територията ни минава магистрала, жп-линия, ще минават още такива жп линии, мина „Бели Брег“ е на наша територия – всичко това е предпоставка за тежки машини.“

Това обяви кметът Андрей Иванов по време на работната среща свързана със сигурността и обществения ред в община Драгоман.

Източник: Община Драгоман, сн. Пиксабей