Полицейски операция за проверка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества

513 преглеждания

Тя се првежда на територията на всички страни, членки на ROADPOL

В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - ROADPOL и аналогични действия има на територията на всички страни от Европа.

Главен инспектор Владинов подчерта, че в рамките на полицейските действията, за времето от 00:00 ч. до 23:59 ч. на 19 юни ще се проведе „24-часов маратон” - интензивен контрол относно установяване употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите на МПС.

Причина за провеждането на операция като тази, е че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотичните вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината - веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.

По време на операцията бъдат извършвани проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Източник: МВР

Тагове