Почитаме Свети Първомъченик Стефан

4193 преглеждания

Той е първият мъченик на християнската църква

Стефановден – денят на Свети Стефан, се чества на третия ден след Рождество – 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него – също. Св. Стефан е пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

Стефан е един от дяконите, избрани да се гриждат за увеличаващата се християнска общност в Палестина, веднага след Възнесение Господне. Те били седем, а той бил пръв измежду тях в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и етноси.

Св. Стефан е и първият християнски мъченик. Юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите го оклеветили, че хули Бога и Мойсеевия закон и старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим – в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт. Мъченикът коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето: „Господи, не им зачитай този грях!“ Тялото му е оставено на зверовете и птиците. 

През V в. част от мощите на Свети Стефан са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е последният празник за годината.  Според народните вярвания, той затваря цикъла на отминаващата година и отворя път на идната. В превод от старогръцки език Стефан означава „венец“ и именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка. На празника семейството се събира пред икона на Свети Стефан около обща трапеза с месни ястия.

Днес имен ден празнуват Стефан, Стефка, Стефанка, Венци, Венцеслав, Венцислава и техните производни. Честит празник!