Празник на зелето в Петърч

2254 преглеждания

С вкусни гозби и богата програма Петърч посрещна своите гости

Местни жители и много гости събра Празникът на зелето в село Петърч, на 20 октомври. Популярното ежегодно събитие се организира от кметство Петърч, местното НЧ „Нов живот-1919” и Община Костинброд, с подкрепата на Министерството на туризма.

И тази година в рамките на празника бяха избрани най-вкусното и атрактивно от изложените ястия със зеле и най-тежката зелка. Беше оценена и креативността на местните, изработили произведения на изкуството от зеле. И тази година участие взеха и възпитаниците на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, които имаха собствен щанд с ястия от известния зеленчук в района.

И тази година организаторите се бяха постарали да включат както традиционни състезания и конкурси, така и пъстра програма. Участие на празника на зелето взеха ансамбъл на въоръжените сили към националната гвардейска част. За настроението на всички се погрижиха Орлин Горанов и Маргарита Хранова.

По случай традиционния празник на къдравия зеленчук беше изпечен „Зелникът на годината - най-големият зелник в България“. Баницата бе дълга цели 200 метра. За приготвянето й местните домакини употребиха 80 кг брашно, 80 кг зеле и над 15 литра мазнина. Зелникът стана толкова вкусен, че беше изяден буквално за минути.

До късния следобед площадът в Петърч бе изпълнен с посетители, които се наслаждаваха на празничната програма. 

Празникът на зелето бе уважен от инж. Теодора Гогова - ЗА кмет на община Костинброд, служители на община Костинброд, директори на училища и социални центрове, жители и гости на селото.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд