Проблемите с водоснабдяването в община Драгоман бяха обсъдени на работна среща

1141 преглеждания

Подготвя се проект за хидроложко проучване за ползване и водовземане на подземни води в район ПС „Маратица“

На работна среща, в Община Драгоман, бе обсъдено подсилването на питейно-битовото водоснабдяване на града и решаване на проблемите по водоснабдяването на населените места в община Драгоман. Обсъдени бяха и идеи за проучване възможностите за ново водоснабдяване на селата в общината.

На срещата присъстваха Андрей Иванов - кмет на община Драгоман, инж. Цветилиян Йончев - проектант част „ВиК“, инж. д-р Петър Гергинов - геолог в Геологически институт към БАН, инж. Росица Итова - „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД София, Венцислав Михайлов - началник „ВиК“ – Драгоман и служители на общинска администрация Драгоман.

След като през 2018 год. бе изготвен предпроектно проучване „Доклад за геолого-литоложките и хидрогеоложките условия в обсега на помпена станция „Матарица“, гр. Драгоман, днес бе поставено началото на подготовка на проект за хидроложко проучване за ползване и водовземане на подземни води в район ПС „Маратица“. Резултатът от него показва, че са налице условия за разкриване на допълнително количество подземни води от две водоносни зони залягащи на различна дълбочина. За тяхното изучаване, качества и оценка на ресурсите им е предвидено, провеждане на хидрогеоложко проучване чрез прокарването на сондажни кладенци и техните изпитания, опробвания и изследвания. Проектът е с обхват и съдържание съгласно изискванията на Закона по водите и Наредба №1/2007 на МОСВ, МРРБ и МЗ за проучване, ползване и опазване на подземните води.

EspressoNews

Снимки: Община Драгоман