Проведе се втората пресконференция в изпълнение на проект BGLD-1.004-0001 „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания“

721 преглеждания

Услугите на центъра до момента са ползвали общо 32 семейства, 15 тийнейджъри и 21 братя и сестри на деца в процес на възстановяване

Днес, 14 октомври, от 10:30 часа, в административната сграда на Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания, село Опицвет, се проведе втората пресконференция в изпълнение на проект BGLD-1.004-0001 „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания“, изпълняван от Община Костинброд по договор за безвъзмездна финансова помощ № BGLD-1.004-0001-C01, по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

С кратки встъпителни думи пресконференцията откри Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд с ресор социални и хуманитарни дейности. Той поздрави гостите на събитието и благодари на домакините в лицето на Сдружението на деца с онкохематологични заболявания - изпълнител на дейността по проекта - за предоставената възможност за пореден път да се запознаем на място с постигнатото до момента.

Александър Ненов подчерта изключителната важност на този вид дейност - иновативна за цяла България, а и за Югоизточна Европа и очерта предстоящите стъпки в нейното утвърждаване и развитие, както и в приобщаването й към широката палитра от социални услуги, предоставяни на територията на община Костинброд.

Управителят на центъра Петя Александрова с помощта на съдържателна презентация запозна участниците в събитието с резултатите от предоставянето на услугата за изминалата една година от стартирането на проекта. Тя представи постигнатите резултати с акцент върху прилагането на адекватни и навременни грижи за предотвратяване на социалните, психологически и емоционални рискове, които заболяването и лечението носят за децата и техните семейства и близки.

Петя Александрова насочи вниманието към основните моменти в разработената и прилаганата в практиката застъпническа стратегия и методология, както и към програмите за работа с деца и тинейджъри с онкохематологични заболявания, техните семейства, братя и сестри. Приетата стратегия цели защитата на правата на децата с онкохематологични заболявания, подкрепа и осигуряване на социалната адаптация по време на лечението и след това, ресоциализация и реингеграция на децата и техните семействата. Основното  средство за постигане на тези цели е развитието на адекватни социални умения у децата и близкото им обкръжение в среда, максимално близка до семейната.

Обстойно бяха представени областите на подкрепа, целевите групи, съдържанието на отделните програми за работа, дейностите, които Центърът осигурява - арт ателиета, групова психотерапия, разходки на открито, велопреходи, разходки с лодки в близкия язовир,  игри в покрит и отопляем

Услугите на центъра до момента са ползвали общо 32 семейства, някои от които повече от веднъж, 15 тийнейджъри и 21 братя и сестри на деца в процес на възстановяване. Според направените анкети удовлетвореността на потребителите е 100% положителна.

От името на Сдружението на деца с онкохематологични заболявания Маргарита Борисова - координатор на Центъра, благодари за адекватната и навременна подкрепа, оказвана във времето от страна на община Костинброд и изрази увереност в продължаване на продуктивното сътрудничество и в бъдеще.

С участието си събитието уважиха и Анелия Велева - общински съветник в община Костинброд, Христина Оцетова - директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ София област, Галина Стоичкова - директор на дирекция „Социално подпомагане“ - Костинброд, гости и четирима служители на Община Костинброд.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук