Проведе се девето издание на ежегодния PR фестивал „Денят на Бернайс 2022“

486 преглеждания

Организатор на събитието е Българското дружество за връзки с обществеността

На 24-ти и 25-ти ноември в София се проведе девето издание на ежегодния есенен фестивал „Денят на Бернайс 2022“, организирано от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

Тази година БДВО, постави за дискусия пред комуникационните специалисти, академици и журналисти темата за „Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини”. Всички те се обединиха около тезата, че днес живеем във време на пропаганда и дезинформация. Хибридната война е факт и съществува. Вниманието на обществото трябва да бъде по-изострено и по-критично към информацията, която консумира, и към нейните източници. Необходими са промени в образователната система, където да намери място темата за възпитаване на критично мислене,  анализиране и проверяване на  информацията, разпознаване фалшивите новини.

По време на фестивала бе представено проучване от агенция Тренд и комуникационна агенция Интеримидж на тема „Ценностите в обществото, основа за съвременната комуникация. Професионални ценности и етика в комуникациите„ю“, което разгледа кои са най-важните ценности за хората днес. То отчита разделение в обществото ни на повърхността, но в дълбочина показа, че се запазват монолитни непреходни ценности по отношение на мира, човешките права, семейството, децата и дома. Според това проучване за 50% от българите  сигурността е на първо място, а 43% поставят свободата начело. Регистрирано е силно недоверие към всичко непознато, към политици, институции, правосъдие и медии, висок праг на доверие към близкия кръг от хора и около 10% влияние от страна на инфлуенсъри и лидери на мнение.

Проф. Марк Войджър, директор на магистърската програма по „Глобално управление“, доцент в Американския университет в Киев, старши чуждестранен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), Вашингтон, представи ролята на информационната война и дезинформацията в 21-и век, които създават алтернативни реалности в масовото съзнание чрез подменени значения на думите и фалшиви новини. Според него:

„Главният инструмент на хибридната война в  глобален мащаб, е овладяването на информационното пространство и неговото изкривяване. В това пространство думите, символите и понятията се превръщат в своя антипод и се създава алтернативна информационна вселена. В нея значенията на понятията променят своя „заряд“ на 180 градуса, изпразват се от реално съдържание и се изпълват с гъвкави, обтекаеми, повърхностни послания, които атакуват логическия апарат на мислене на населението, което подлежи на тази информационна бомбардировка. Именно този чудовищен потенциал на информационната война подрива устоите на свободните общества отвътре и я превръща в основен компонент на хибридната война в 21 век.“

Доц. Милена Якимова, д.н.с., доцент в катедра Социология, СУ „Св. Климент Охридски,  представи проучване за руската пропаганда в България отчетена от присъствието и в онлайн медиите и социалните мрежи (основно Фейсбук групи). Посредством статистически данни, доц. Якимова представи  хибридната война, която Руската федерация води на българска територия, чрез разпространяването на политическа пропаганда с цел манипулация на общественото мнение. Според проучването руската пропаганда в България е скочила десет пъти след войната в Украйна.

В рамките на фестивала се проведе кръгла маса на тема Кръгът на недоверието. Създава ли смисълът на думите доверие? с участието на водещи журналисти като Велислава Попова (главен редактор на Дневник), Светослав Иванов (журналист  и водещ на „120 минути“ по bTV), Нели Тодорова (автор на обзорна рубрика в съботно-неделния сутрешен блок „Събуди се” по Нова ТВ), Бойчо Попов (Investor Media Group). В дискусията се включиха и специалисти по социални мрежи като Георги Ауд („Разузнаване на социалните мрежи“ в Publicis Groupe България) и Лазар Малаков (Httpool) и професионални комуникатори като Иван Янакиев (член на УС на БДВО и собственик на Propaganda Group), Радослав Бимбалов (управляващ партньор на The Smart Groups), Бойко Благоев (ръководител отдел Комуникации в ЕК в България), Кремена Георгиева (мениджър Корпоративни комуникации на Kaufland България), доц. д-р Евелина Христова (преподавател в НБУ) и Ива Григорова (директор PR бизнес на MSL, Publicis Groupe България).

Бяха връчени и наградите на ежегодният студентски конкурс „Като Бернайс“, който тази година бе на тема „Социалните мрежи и ролята им за фалшивите новини – приятел или враг?“. В него участваха над 20 студенти от различни университети в България от специалностите „Връзки с обществеността“ и „Журналистика“ . Голямата награда бе връчена на екипа на Ясен Милов, Димитър Генов и Калоян Романов от СУ „Св. Климент Охридски“ с ментор доц. д-р Мила Серафимова.

За БДВО

Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) е първата национална организация в сферата на връзките с обществеността, обединяваща практици, преподаватели и студенти по PR в България. Дружеството е учредено през 1996 г. с цел  да бъде пресечна точка на интересите на всички настоящи и бъдещи експерти в областта на комуникациите. Като неправителствена организация, създадена и работеща на демократичен принцип, БДВО защитава етичните практики в PR професията. Работи за регулацията и саморегулацията на PR сферата в България и въвеждането на високи професионални стандарти. БДВО активно работи със студентите в специалности по комуникации, като се стреми да свърже по-тясно учебните и квалификационни програми във висшите училища с потребностите на социалната практика и перспективите на професионалния пазар. Днес организацията обединява над 300 специалисти в сферата – практици, академици и млади специалисти.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук