Проведе се десетото издание на фолклорния фестивал „За пояс“

454 преглеждания

Фолклорният празник изпълни костинбродското село Петърч с красотата на българския фолклор

Десетият фолклорен фестивал „За пояс“ изпълни костинбродското село Петърч с цветовете на шарените носии и мелодиката на народната музика. Фестивалът се проведе на 24 септември, на площада в селото. И тази година организатори бяха НЧ „Нов живот 1919“, с подкрепата на Кметство Петърч и Община Костинброд.

Тазгодишното издание на фестивала започна с дефиле, в което се включиха над 300 любители на фолклора, приятели и гости на селото. Облечени в народни носии, участниците в дефилето преминаха от центъра в село Петърч през ОУ „Отец Паисий“ до храм „Св. Георги Чудотворец“. Дефилето бе водено от кмета на село Петърч и ръководството на Община Костинброд. Отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода всички участници и организатори и пожела фестивалът да се организира още дълги години.

Кметът на село Петърч – Борислав Борисов даде начало на фестивала „За пояс” и заедно с председателя на читалището и секретарят наградиха заслужили деятели за организацията или за помощта си този фестивал да се превърне в един от най-посещаваните фолклорни фестивали в София област. Специални поздравления и благодарности бяха отправени и към Таня Стоянова, която преди 10 години, заедно с тогавашния секретар – Надежда Михайлова създават фестивала „За пояс“. Водещ на събитието бе Рангел Вангелов, който е част от „За пояс“ и сред основните деятели за неготово провеждане от създаването на фестивала.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговите заместници – инж. Теодора Гогова и Александър Ненов, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общинските съветници от Петърч – Марияна Кръстанова, Димитър Найденов, Мариян Младенов, общинският съветник от гр. Костинброд – Даниела Станкова, и гости много на фестивала.

От сцената на фестивала, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов поздрави всички присъстващи и заяви, че предстоят важни инфраструктурни обекта за китното село. Най-приоритетни са канализация, пречиствателна станция и физкултурен салон в основното училище. Кметът заяви, че скоро ще бъде поставена паметна плоча за жертвите от комунизма.

На сцената на централния площад в село Петърч се изявиха групи и индивидуални изпълнители от община Костинброд и Софийска област. Празникът приключи с концерт на Илия Луков.

Ансамбъл „Релакс“ при НЧ „Нов живот 1919” с. Петърч, с ръководител Иван Александров, показаха като домакини най-добрите си фолклорни танци и доказаха, че шопската фолклорна област е една от най-разнообразната и богата.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук