Проведе се кампания за снабдяване с бутилирана вода жителите на село Чибаовци

544 преглеждания

Над пет автомобила успяха за около три часа да закарат вода до всяка една обитаема къща в селото

Проведе се кампания за снабдяване с бутилирана вода жителите на село Чибаовци. Селото се нуждае от чиста питейна вода. На молбата за помощ на  Община Костинброд реагираха две от големите компании в производството на бутилирана минерална и изворна вода, със заводи развиващи дейност на територията на община Костинброд – „Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България“, с производствен център „Банкя“ и изворна вода „ЕГО“ към фирма „Юроспийд“, село Петърч.

На място се отзоваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, служители от всички социални центрове от община Костинброд, служители на общинска администрация – Костинброд и доброволно формирование „Феникс“.

Кметският наместник на Чибаовци разпределяше водата за всички жители по постоянен и настоящ адрес в селото. Над пет автомобила успяха за около три часа да закарат вода до всяка една обитаема къща в селото.

По време на кампанията се присъедини и Управителят на ВиК – София област, инж. Иван Иванов, който разговаря с кмета на общината за проблемите на селото и бедственото положение в община Своге.

Бяха обсъдени няколко важни точки за село Чибаовци:

1. Да се обследва цялото трасе от „Меча поляна“, искрецко землище, посредством което се водоснабдява селото. Целта е да се определи има ли аварии или незаконно присъединяване по цялото трасе;

2. В максимален кратък период общинска администрация - Костинброд и ВиК- Костинброд да обследват помпената станция, водоизточникът и шахтовият кладенец в местност „Усойно гърдо“, като ще бъде погледнато възможността за допълнително количество вода за изпомпване на сондажа и по ефективно използване на автоматиката, с цел поддържане на задоволително ниво на водата и обследване на резервоара за евентуални загуби от него, в следствие на скрити течове.

3. Преразглеждане на проекта за петте високопланински села, които бе изготвен преди 5 години, но поради липса на финансиране не се реализира. Проектът бе започнат с проучване на допълнителни сондажи за водопровода. Преди 2 години МРРБ отделиха средства за първоначални допълнителни сондажи.

Село Чибаовци е от пръснатия тип селища – състои се от множество махали, разположени по склоновете на Мала планина (дял от Стара планина), на 890 м ср. надморска височина.

Красивата природа и чистия въздух в околността предоставят възможност за целогодишно практикуване на различни видове туризъм. Поради тази причина селото е предпочитано място за почивка с много вили, предимно на софийски жители.

Населението на селото наброява 159 жители по постоянен адрес, от които 14 деца под 18 годишна възраст и 271 жители по настоящ адрес.

Количеството нераздадена бутилирана вода се съхранява в кметството като през следващите дни кметският наместник, заедно с доброволци ще закарат още веднъж бутилирана вода на възрастните пенсионери с малка пенсия и инвалиди.

Частично бедствено положение в село Чибаовци

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук