Проведе се работна среща във връзка със сигнали за незаконна сеч на територията на община Костинброд

529 преглеждания

На 15 януари, в малкия салон на НЧ „Иван Вазов-1947”, гр. Костинброд, се състоя работна среща с Държавно горско стопанство-Сливница, Регионална дирекция на горите-София, Районно управление-Костинброд и Общинска администрация-Костинброд.

Срещата беше във връзка със сигнали за незаконна сеч на територията на община Костинброд.

Служители от Държавно горско стопанство-Сливница всеки ден правят обход по горите на територията на община Костинброд, стана ясно днес на работната среща на институциите, като за най-засегнати райони бяха посочени землищата село Драговищица и село Градец в община Костинброд.

На срещата присъстваха и представители от една от фирмите за дърводобив на територията на община Костинброд - „Смарт Форест“ ООД.

Обсъдени бяха случаи на констатирани нарушения, свързани с незаконна сеч в държавна горска територия.

По данни на международната природозащитна организация WWF, незаконният дърводобив в България е между 10 и 25% от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева. Освен че ощетяват държавния бюджет, незаконните сечи дългосрочно лишават цели региони от гора и от питейна вода, докато привилегировани фирми трупат огромни печалби.

Заради все по-доброто сътрудничество между държавните институции, както и заради все по-големите възможности за граждански контрол върху злоупотребите в горите, България има шанс да спре незаконните сечи.

На срещата бяха набелязани конкретни мерки и действия, които да се предприемат, за да се предотвратят случаите на незаконна сеч.

От Община Костинброд призовават жителите да подават сигнали при съмнения за извършване на незаконна сеч.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук