Продължава чистенето на реките в Костинброд

616 преглеждания

Продължава чистенето на реките в град Костинброд. Багери чистят коритото на река Блато от кв. „Шияковци“ към Първи район в града.

Реките се чистят от град Костинброд посока село Петърч като до ден-два започва почистването и на река Блато и река Сливнишка в село Петърч, информират от Община Костинброд.

През почивните дни /събота и неделя/ започна почистване, със средства от общинския бюджет, на река Белица. Багери и работят и в района на квартал „Захари Стоянов“ /зад линията/, гр. Костинброд.

Работи се и по почистването канала в село Голяновци. Дейностите се осъществяват благодарение на отпуснатите средства от постановление № 11 от 19 януари 2021 година на Министерски съвет.

Отпуснатите средства по бюджета на община Костинброд са за спешни и неотложни аварийни работи.

Припомняме, че в следствие на проличните дъждове, на 11 януари реките Сливнишка, Блато и Белица, които минават през Костинброд, излязоха от коритата си. Село Петърч бе едно от най-засегнатите от наводненията населени места в общината. Водата там вече се оттече, а институциите все още описват щетите в домовете на хората.

„Всички, които са подали заявление за описване на щетите, са около 80-100. Всичко по закон е направено, сега чакаме решението”, заяви днес кметът на Петърч Борислав Борисов, в ефира на NOVA.

„В момента обработваме документите и ги изпращаме на междуведомствената комисия. Който е подал документи, ще получи обезщетение. Благодарим на правителството за средствата, които ни отпусна, за да изградим диги по реките. Експертите са на терен, надяваме се максимално бързо да изградим диги и да се справим с компрометираните места”, обясни зам.-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

Източник: Община Костинброд, NOVA, Снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук