Първо „Васил Левски“, гр. Костинброд, отбеляза патронния си празник

663 преглеждания

Цялата седмица беше посветена на Апостола

Първо ОУ, в Костинброд, което носи името на Апостола за свобода - Васил Левски, отбеляза патронния си празник, на 18 февруари.

Цялата седмица беше посветена на Апостола. Малките ученици от първи до четвърти клас наблюдаваха презентации за живота и делото на Апостола, рисуваха рисунки на тема „Нарисувай Левски“ под ръководството на г-жа Светла Димитрова. Проведе се конкурс за краснопис и правопис, в който бяха отличени от всеки клас тримата най-добре представили се. Най-малките ученици от ПДГ се запознаха с личността на Апостола под надслов „Кой е Васил Левски?“. Под ръководството на г-жа Борка Петрова се проведе беседа „Аз, Левски и България“ - за качествата и достойнството на Апостола, за неговата уникалност като национален герой. Учениците от трети клас заедно със своя класен ръководител г-жа Даниела Гаврилова изработиха постери на тема „Васил Левски“, които бяха закачени по коридорите на училището в начален етап.

В прогимназиален етап учениците от пети, шести и седми клас писаха есета на тема „Писмо до Левски“, правиха компютърни презентации за живота и дейността на Васил Левски, изработваха табла с негови мисли и снимки, по детски го рисуваха.

Финалът бе интегрираният урок по пет учебни предмета: български език и литература, информационни технологии, история, музика и изобразително изкуство. В него учениците представиха своите есета, в които споделиха с голям ентусиазъм своите мисли и чувства, обръщайки се към Левски. Чрез компютърните презентации се запознаха с малко известни факти за Левски, мистериите около неговия гроб и залавяне. По време на урока г-жа Даниела Борисова - директор на училището и учител по история проведе дискусия с учениците за личността на Васил Левски, провокирана от есетата и презентациите. Класната стая, в която се проведе урока бе украсена с табла и рисунки, направени от учениците. В началото и в края на урока учениците изпяха съвременни песни за Апостола. Учениците, които учеха в електронна среда, се включиха онлайн от домовете си и присъстваха на урока.

Ученици от VI клас участваха в Националната инициатива за рецитиране на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. Видеото бе разпространено до всички класове от  I до VII клас и точно в 12:00 ч. учениците от цялото училище едновременно се присъединиха към инициативата и рецитираха стихотворението.

В последния ден от седмицата посветена на своя патрон, учениците, заедно с техните класни ръководители поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски в двора на начален етап, малките ученици изнесоха и кратка програма. Празникът приключи с раздаване на грамоти.

Източник и снимки: Община Костинброд