Рекорден брой участници в „Байк и Рън за Чепън“ - 2016

1730 преглеждания

При огромен интерес и с рекорден брой участници – 780 бегачи и колоездачи  и отделно  десетки дечица в две категории – от 3 до 8 години и от 9 до 13 години, в община Драгоман се проведе петото юбилейно издание на придобилото вече  международен характер велосъстезание „Байк и Рън за Чепън“. Всяка поредна година състезанието бележи все по-голям интерес: стартирало през 2012 г. с 60 състезатели, посрещнало над 290 участници през 2014 г. и над 400 през 2015 г., тази година на старта се наредиха 780 бегачи и колоездачи.

        Както и в предишните години,  велосъстезанието бе в две категории:

- Първа старша категория - 42 км, +/-1200 м. денивелация, изминаване на цялото трасе във формата на осморка;
- Втора старша категория - 21.3 км, +/-660 м. денивелация, изминаване на половината трасе – лявата част на осморката с начало и край – гр. Драгоман;

Сравнително новото предизвикателство,  включено в състезанието от 2014 година,  бе планинско бягане на 21.3 км. Организираното бягане по този маршрут се проведе по изключително атрактивно и технично трасе.

Официално мероприятието бе открито от Кмета на община Драгоман - Андрей Иванов, в присъствието на заместник областния управител на Софийска област - г-н Николай Николов. Г-н Иванов отправи топло приветствие към състезателите и участниците, поздрави ги с прекрасния християнски празник „Лазаровден“ и им пожела спортменски хъс, безаварийност и победа на финала. Танцовият ансамбъл „Ритмика“ към Народно читалище „Мелдия – 2012“  зарадва стотиците присъстващи на централния площад с прекрасно изпълнение на кръшно българско хоро, след което по регламент бе даден старта за бегачите – 9.30 ч, а в 10.30 ч. потеглиха и колоездачите, съпроводени от патрулна кола на Участък полиция – Драгоман.

Последваха редица интересни и забавни мероприятия и състезания, атракции и допълнителни развлечения за присъстващите в очакване на финиширалите бегачи и колоездачите. Малки и големи се забавляваха, показвайки своите умения, тествайки своите възможности и на Катерачната стена, и в състазанията по бягане и колоездене на площада. Всички малки участници бяха отличени с грамоти, подаръци  и лакомства, а победителите в двете категории получиха и почетни медали.

Победителите в различните категории – мъже и жени, младша и старша възраст, голямо и малко трасе, бегачи и колоездачи бяха наградени от Кмета на община Драгоман с почетни грамоти, медали и щедри подаръци от спонсори и община Драгоман. Наградният фонд тази година бе осигурен от SCOTT, Julbo, Deuter и магазини „Стената“, с изключителната подкрепа на община Драгоман. За добрия тонус и сила на състезателите  се погрижиха от NICS, които  щедро предлагаха енергийни блокчета от изцяло природни съставки.  Участниците не останаха жадни благодарение на минерална вода Банкя, която беше раздавана на подкрепителните пунктове по трасето.Самото събитие се превърна в радост за духа и тялото, надежда за здраве и успех, удоволствие за привържениците на зелената идея, истинска наслада и забавление за стотиците присъстващи на състезанието както състезатели, така и наблюдатели!

Източник: Община Драгоман