Ръководството на община Костинброд взе участие в церемонията по връчване на почетно звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

443 преглеждания

Ръководството на община Костинброд взе участие в тържествената церемония по връчване на почетно звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ на еврокомисар Валдис Домбровскис – изпълнителен заместник – председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на икономиката в интерес на хората.

Званието се присъжда на Валдис Домбровскис за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Европейския съюз и икономиката в интерес на хората.

Официални гости на церемонията бяха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на електронното управление Георги Тодоров, министърът на външните работи д-р Николай Милков, зам.-министърът  на финансите Методи Методиев, Н. Пр. Селвер Халил, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Латвия, управителят на Българска народна банка Димитър Радев, Цветан Кюланов – ръководител на представителството на Европейска комисия в България, представители на Световната банка и Международния валутен фонд в България.

По време на церемонията за връчване на почетно звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“  на Еврокомисар Валдис Домбровскис, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, заместник кметът на община Костинброд – Александър Ненов и кметът на село Голяновци – Симеон Спасов, проведоха разговор със служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства, относно развитието на водещи инфраструктурни обекти и транспортни връзки, преминаващи през територията на община Костинброд в конкретика железопътното трасе за скоростният влак София – Драгоман.

„За нас Вашето звание има особена символична стойност. Неоспорим е вашият принос за финансовата стабилност на Европейския съюз. Вашата кариера и изпълнителното управление на най-важния изпълнителен орган на ЕС, който носи цялата отговорност за изготвянето на предложения за ново европейско законодателство, а също така привежда в изпълнение решенията на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, са доказателство, че от създаването си преди повече от век до днес, УНСС удостоява с тази титла, смели визионери, личности с доказан обществени принос и воля за промяна“,  каза проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на Валдис Домбровскис с най-високото почетно звание на УНСС. „Добре дошли в нашето академично семейство! Нека нашият сплотен дух и нашето дълбоко уважение бъдат Ваша сигурна опора в отговорната мисия на заместник-председател на Европейската комисия  в условията на глобална икономическа, финансова и политическа криза“, каза проф. д-р Димитър Димитров

В академичното си слово Валдис Домбровскис изтъкна, че за България Механизмът за възстановяване и устойчивост е възможност за инвестиране в бъдещето – за повишаване на конкурентоспособността, управлението на социалното сближаване и растежа и допълни, че днес повече от всякога България трябва да продължи напред с изпълнението на плана си. Той акцентира върху пътя, който България трябва да извърви за присъединяването към еврото.

След приключване на академичното слово на Валдис Домбровскис, председателят на Студентски съвет при УНСС Ангел Стойков приветства присъстващите в аулата и откри сесията, в която студенти, преподаватели и гости на събитието имаха възможност да зададат своите въпроси към изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия.

След приключването на официалната част на  церемонията Трайко Младенов – кмет на община Костинброд се срещна с Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. Двамата обсъдиха развитието на Община Костинброд в сферата на образованието и по този повод на 22 март кметът Младенов покани г-жа Такева на откриването на обновената сграда на Второ ОУ „Васил Левски“, кв. Шияковци, гр. Костинброд.

Всички гости на събитието имаха възможността на влизане/излизане от залата  да разгледат изложбата „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“, организирана от община Костинброд.

От 20 февруари до 27 февруари в коридорите на УНСС преподаватели, студенти и гости на университета ще могат да разгледат изложба на оброчните  кръстове, намиращи се в община Костинброд. Изложбата включва уникални снимки на оброчища от цялата община.

УНСС е домакин на изложбата Оброчни кръстове

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук