С богата програма и добро настроение отбелязаха Тодоровден в Костинброд

416 преглеждания

Празникът се отбелязва тържествено всяка година

С богата програма и много веселие, Костинброд отпразнува Тодоровден. Празникът се отбелязва тържествено всяка година в града, по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ „Св. Св. Кирил и Методий1890“ за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден.

Програмата започна в 10:30ч. на площада в I район, гр. Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории.

Официалната част на празника започна молебен за здраве на животните и собствениците им, отслужен от отец Серафим. Извършен бе и обичаят „домлуване“. Танцов състав „Ритъмчета“ изпълниха два танца, а фолклорна група „Шопчета“ към НЧ „Заря 1914“ пяха автентични фолклорни песни и допринесоха за празнично настроение на всички присъстващи.

Празникът бе открит от кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, който поздрави жителите и гостите на общината и пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара.

„Благодаря на всички хора, благодарение на които отбелязваме днес Тодоровден. Това са хората, които отглеждат това благородно, силно и интелигентно животно. Защото да отглеждаш кон не е като домашен любимец. Свързано е с много труд, с всеотдайност, с ежедневна грижа и с голямо сърце. За това нека да аплодираме всички участници!“.

Сред официалните гости на Тодоровден бяха и зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет, общинските съветници Иван Иванов и Димитър Григоров, кметът на село Петърч – Борислав Борисов и кметът на село Голяновци – Симеон Спасов.

Животните и техните жокеи участваха в конкурса за такъми и теглене, жури в състав: Трайко Младенов, Ивета Иванова и Росен Павлов и официалните лица наградиха конете в указаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

Категория: Такъми

1. Найден Николов

2. Росен Иванов

3. Пламен Петров

Категория: до 500 кг

1. Игнат Атанасов с кобила Буря

2. Георги Атанасов с кон Боско

Категория: до 600 кг

1. Бисер Цветанов с кон Лео

2. Димитър Рангелов с кон Реал

3. Росен Дойчинов с кон Буря

Категория: до 700 кг

1. Валентин Стефанов с кон Робин

2. Александър Йорданов с кон Вихър

3. Божидар Миланов с кон Бено

Категория: до 800 кг

1. Росен Иванов с кон Хектор

2. Ангел Ангелов с кон Демон

3. Игнат Атанасов с кобила Хриси

С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие и състезателен дух, и спокойствие, благодарение и на добрата работа на Районно управление-Костинброд и Общински Инспекторат-Костинброд.

Още снимки от празничния ден, можете да разледате ТУК, ТУК и ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук