С богата програма и достойни постижения Драгоман отбеляза 47-години от обявяването му за град

3043 преглеждания

С водосвет за здраве и благополучие на жителите на град Драгоман и просперитет на града започнаха официалните тържества по повод празника на града, които се проведоха по традиция в последната събота на месец август. Водосветът в храма “Свети архидякон Стефан” бе направен от Маркианополския епископ Константин, официален представител на Светия Синод на Българската православна църква в съслужение с Йеромонах Макарий – игумен на Неделишки манастир „Свети Атанасий” и енорийския свещеник - отец Асен. В изпълнения с миряни храм, в присъствието на кмета на града Андрей Иванов, председателя на общинския съвет Методи Методиев, представители на общинската администрация, общински съветници, гости на тържеството и много граждани, епископ Константин извърши ритуала по освещаване на водата и благослови събралото се множество в черквата.

Празничната програма на честванията по повод 47-годишнината от обявяването на Драгоман за град продължи с тържествена сесия на общинския съвет. Заседанието на общинския съвет започна с изслушване на химна на Република България и Европейския съюз. Председателят на съвета - Методи Методиев, подложи на гласуване дневния ред, състоящ се от две точки и даде думата на кмета Андрей Иванов, който в своето слово очерта както постигнатото, така и проблемите, които предстоят да бъдат решени и пред които ще бъде изправена общината и града в бъдеще. Г-н Иванов подчерта, че в сферата на социалните услуги, като основен приоритет в дейността на общинската администрация, постиженията са видими и значими, като с оглед на високата средна възраст на населението, това е от изключително значение. Кметът обърна внимание на постигнатото при решаването на въпроса с водоснабдяването в града и необходимостта от последващи действия при изграждане на водния цикъл, за да може населението да има редовно водоснабдяване и да не изпада в ситуации с режим на водата. Подчертана бе и дейността по обновяване и опазване на храмовете в населените места в общината и дейностите, свързани с подобряване на пътната инфраструктура. Градоначалникът подчерта важността от сътрудничеството с общинския съвет, областната администрация и другите държавни и местни институции за постигането на тези резултати, планирането на нови проекти и тяхната реализация за подобряване живота в града и общината. Той се обърна с апел към държавните институции за повече подкрепа по отношение на изграждането и възстановяването на пътната инфраструктура в общината и особено на преките връзки със съседните Годеч, Сливница – Брезник, както и до малките населени места, достъпът до които е силно затруднен, тъй като община Драгоман е малка и възможностите и да реализира самостоятелно сериозни инвестиционни проекти са ограничени. Той наблегна на положителната роля на финансираните с европейски средства проекти, но и изрази своята тревога, свързана с мигрантските въпроси, тъй като, като гранична община, Драгоман е силно чувствителна както по отношение на легално движение на мигранти по посока на западната граница на държавата, така и по отношение на нелегален трафик. Той наблегна върху работата на общинската администрация по превенция и предотвратяване на конфликти между населението и мигрантите, но и акцентира, че тези дейности могат да доведат до натоварване на общинския бюджет и намаляване на възможностите на общината за реализация на други проекти.

В своето приветствие към града, г-жа Росица Иванова, областен управител на Софийска област, също наблегна на добрата работа между общинската и областната администрация и постигнатите резултати в граничния град. Депутатът Галя Георгиева, която за поредна година бе гост на празника на град Драгоман, подчерта, че с всяка изминала година градът се променя към по-добро и пожела здраве, късмет и много сили за преодоляване на трудностите, пред които е изправена община Драгоман. От името на Светия Синод, епископ Константин поздрави гражданите по повод празника, предаде благопожеланията на патриарх Неофит. Поздравления бяха отправени от кмета на съседната сръбска община Димитровград, г-н Владица Димитров, зам. кмета на Костинброд, представители на държавни институции и др. Г-н Методиев прочете и десетки приветствия по повод празника на Драгоман, включително и от министър председателя на България - г-н Бойко Борисов, който пожела здраве, успех и благополучие на жителите на град Драгоман.

След края на тържествената сесия, г-н Андрей Иванов се качи на сцената и поздрави множеството изпълнило централния площад на града, за да почете празника, като завърши своето поздравление с думите „Драгоман е малко китно градче, което заслужава да му бъде засвидетелствано уважение, като се обичаме и милеем повече за своя роден край. Нека покажем, че можем да бъде единни и човечни, градивни и съзидателни и заедно, стъпка по стъпка, да вървим напред и нагоре!”

Празничната програма продължи с изпълнения на детските формации на НЧ „Мелдия – 2012” – гр. Драгоман и НЧ „Христо Ботев – 1925” от с. Габер, а атрактивните демонстрации на боксови умения на възпитаниците от „Боксов клуб Драгоман” вдигнаха допълнително градуса на настроението.

Изключителен интерес предизвикаха изпълненията на народната певица Росица Пейчева, която показа цялото богатство и разнообразие на българския фолклор от всички региони и фолклорни райони. Голямо хоро се изви на площада, поведено от танцьорите от народно читалище „Мелдия-2012”, като в него се включиха стотици граждани и гости на града, които играха неуморно над 20 минути. Истински взрив от аплаузи и настроение предизвика появата на сцената на поп-фолк звездата Преслава, която пя повече от един час, в постоянен контакт, шеги и закачки с публиката. Много от зрителите на концерта си тръгнаха със снимки и селфита с нея, както и водещата на програмата, популярната Ива Екимова.

Кулминацията на програмата настъпи в 22:20 ч., когато от покрива на общината полетяха фойерверки на тържествената заря, която продължи малко повече от три минути, колкото трае песента на рок-групата Сигнал „Да те жадувам”, с която беше синхронизирана зарята. След края на грандиозната заря, за настроението на стотиците граждани, изпълнили площада, продължи да се грижи ди джей. Както Еспресо вече писа, празникът на Драгоман се отбелязва от 1962 г., когато селището е обявено с указ за град. Традицията повелява той да се осъществява в последната седмица на месец август и се организира от общинската администрация.

Тазгодишните тържества не биха били възможни по този начин и без подкрепата на: „Огняново К” АД, ЗНХВ „Пуклина”, „Люник” ООД, ЕТ „Сета”, „Контактни елементи” АД, „Елпроект – Д” ЕООД, Банка ДСК ЕАД, Руббертек България” ЕООД, „Баджи” ЕООД, „ДФ България” ЕООД, „Анел Корпорация” АД, „Валплам” ООД, „Брайт Комплекс” АТ ЕООД, ЕТ „Васи 92 – Венета Асенова”, на които екипът на кметството изразява своята благодарност.

Мария Маркова