С велосипед и тротинетка в градския транспорт от 1 май

1010 преглеждания

Влизането с тротинетки се разрешава за цялата мрежа по всяко време

От 1 май хората, които се придвижват с велосипеди и тротинетки в София, ще могат безплатно да превозват колелата си в градския транспорт - последните вагони в метрото и автобусите по периферията на София, пише Nova.

Това вече е възможно, след като общинските съветници приеха изменения и допълнения на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община.

Какво се променя от 1 май 2021 г.:
- Влизането с тротинетки се разрешава за цялата мрежа по всяко време.
- Разрешава се влизането с велосипед в крайградските автобусни линии през уикендите (максимум два велосипеда в автобус).
- През работните дни влизането с велосипед в метрото се разрешава преди 7 сутринта и след 8 вечерта. Досега беше позволено след 21 часа.
- В крайградските автобуси през работни дни с колело - до 6.30 и след 20 часа. Пак с до два велосипеда в рейс.
- Вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед. Всички тези услуги ще вървят с билет или карта за самия пътник.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков каза, че освен насърчаването на ползването на велосипеди, трябва да се гарантира и безопасното пътуване на ползващите градски транспорт. Той каза, че вече са купени пет автобуса с велобагажници и те ще обслужват линиите до Витоша, а за другите превозни средства на градския транспорт се обмисля монтирането на колани или велкро, с които да се закрепват велосипедите. След 6 месеца ЦГМ ще изготви доклад за прилагането на мерките.

снимка: pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук