С изкуство отбелязаха мартенския месец в Годеч

1072 преглеждания

Денят на самодееца и любителското художествено творчество почетоха в града

На първия ден от мартенския месец НЧ „Никола Йонков Вапцаров“, град Годеч отбеляза Деня на самодееца и любителското художествено творчество.

Пред многобройната публика първи на сцената се появиха участниците от детска театрална група „Талантинь“. С лекота малките актьори се превъплатиха в любимите на много поколения приказни герои и пренесоха публиката приключенските светове на въображението.

Хип-хоп групата „Gold Crew“ зарадва почитателите на самодейното творчество с ино вативни комбинации от движения и светлини. Публиката стъпи на сцената, научавайки някои движения лично от танцьорите в новосформиралия се екип. Творческата атмосфера в читалището нямаше да бъде така осезаема без един от най-безмерните компоненти на изкуството - литературата. Познати български стихове се преплетоха с тишината в залата и бавно затихнаха под бурните аплодисменти.

Ивайло и Йоана Христоскови превъртяха колелото на времето, стопирайки в средата на 70те с живото изпълнение на известния хит на Доли Партсън – „Джойлин“ (Jolene, 1974) – песен, която влезе в класациите на Rolling Stones като една от „500-те най-велики песни на всички времена“.

Кулминацията на вечерта бе поставена от Танцов състав „Лудо младо“ - носител на множество международни награди и отличия и гордост на малкия самодеен град.

Празничната програма бе закрита от Велин Иванов, председател на Народното читалище. Той поздрави младите таланти и апелира към постоянство от тяхна страна и продължаване разпространяването на творческия дух в себе си!

Читалището винаги е било средище на духовност, просвета и култура. Всичко, което правите, ни зарежда и ентусиазира!“ - Радослав Асенов, кмет на община Годеч, и зам.-кмет Надя Сотирова също поздравиха самодейците, пожелавайки им здраве, вдъхновение и творчески успехи.

Всяка година все повече подрастващи избират да вървят по пътя на изкуството и вземат активно участие в културната дейност на читалището. А малката сцена е естественият критик - за годечка радост, всеки, престрашил се да остави своя отпечатък на нея, отказва да слезе за дълъг период отвреме. И винаги се качва отново.

Симеон Александров