С многобройни чествания в община Костинброд почетоха Гергьовден

1531 преглеждания

Тържествата започнаха в с. Петърч

Чествания и празненства по повод Гергьовден бяха организирани в няколко населени места на територията на община Костинброд.

Тържествата започнаха пред паметника на героите, дали живота си за България, на площада в село Петърч. Малки и големи поднесоха венци и цветя, за да отдадат почит и признателност към героизма на загиналите за свободата на България. Сред тях бяха и кметовете на Костинброд и Петърч Трайко Младенов и Борислав Борисов.

Последва водосвет за здраве, който бе отслужен от отец Желязко в двора на храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ в с. Петърч.

Кметство Петърч раздаде и курбан за здраве, който освен жителите и гостите на селото, опитаха Трайко Младенов, Борислав Борисов, заместник-кметовете на Костинброд  Александър Ненов и Теодора Гогова, както и общинските съветници Димитър Найденов, Клара Кръстанова и Даниела Станкова.

Борислав Борисов честити празника на присъстващите и пожела Господ да ги закриля. На свой ред Теодора Гогова също отправи поздравление с пожелание за здраве и Св. Георги да закриля всички.

На 6 май своя патронен празник чества и ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ в Костинброд, където продължиха честванията.

В реновирания салон на професионалната гимназия отец Серафим отслужи литургия за здраве, а ученици от паралелките по „Кетъринг и ресторантьорство” показаха какво са научили от своите учители. Директорът поздрави всички присъстващи гости. След него приветствие отправи и кметът на Костинброд. Трайко Младенов подчерта в изказването си проектите, които предстои да се реализират през следващата година. Сред тях са изграждане на леглова база към ПГВМСС „Св. Георги Победоносец”, както и за изграждане на парк – ботаническа градина в имота към гимназията. Неговият заместник Александър Ненов на свой ред заяви, че официалното откриване и освещаване на реновираната сграда на гимназията ще бъде непосредствено след абитуриентските балове и матурите. За целта е избрана датата 25 май, заради символиката, която носи предшестващия я Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24-ти май!

На 6 май по традиция и в с. Градец бе раздаден курбан за здраве в храма „Св. Георги Победоносец”. Там отец Серафим отслужи молебен за здраве, освети курбана и обредните храни. На старата светиня традиционно на Гергьовден се събират местни и гости, за да почетат празника. Домакинът г-жа Искра Димитрова – кмет на с. Градец, посрещна всички гости с топла погача.

Село Градец е дало жертви в бойните действия на Втората Световна война. В Деня на храбростта и празник на Българската армия, местните отдават почит и към героите.  Празникът в селото продължи с тържествена програма. За доброто настроение се погрижи оркестър от Костинброд.

Празника в Градец също бе уважен от официални лица. Сред тях бяха Трайко Младенов, Александър Ненов, Гергана Величкова - кмет на с. Опицвет, Емилия Костова - кмет на с. Богьовци и Добри Тодоров - кмет на с. Дръмша и с. Дреново.

За светлия празник, в Градец се похвалиха и с нови придобивки. Поставен е асфалт на пътни участъци след възстановени водопроводни аварии, а почти изцяло са закърпени и дупките в пътната настилка между селата Царичина и Градец. В центъра на Градец вече има изградена нова автобусна спирка, разположена в близост до реновираната през миналата година централна част на селото. В парковата част около площада са монтирани нови пейки  за отдих и почивка на местните.

EspressoNews