С многобройни чествания в община Костинброд почетоха Гергьовден

1372 преглеждания

Тържествата започнаха в с. Драговищица

Чествания и празненства по повод Гергьовден бяха организирани в няколко населени места на територията на община Костинброд.

Честванията започнаха с литургия за здраве и раздаване на курбан в параклиса „Св. Великомъченик Георги Победоносец”, в с. Драговищица. На събитието присъстваха кметът на Костинброд Трайко Младенов, а специален гост на събитието бе д-р Андрей Ковачев. Литургията за здраве отслужи отец Радослав.

Храмовият си празник отбеляза и черквата „Св. Георги Победоносец” в с. Петърч. Празничният ден започна с водосвет за здраве и благоденствие отслужен от отец Желязко Симонов. Раздаден бе и курбана за здраве. На събитието присъстваха кметът на с. Петърч Борислав Борисов, зам.-кметът на Костинброд инж. Теодора Гогова, общински съветници, жители и гости на Петърч

На Гергьовден традиционно в и с. Градец се проведе молебен за здраве и курбан в храм „Св. Георги Победоносец”. Пред храма, сгушил се между гората над с. Градец, отец Серафим отслужи молебен за здраве, освети курбана и обредните храни. На старата светиня традиционно на 6 май се събират местни и гости за почитане на празника. Домакинът Искра Димитрова - кмет на с. Градец посрещна всички гости с топла погача. Празникът на селото продължи с тържествена програма. Събитието уважиха Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и много гости на селото.

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ отпразнува на 6 май, своя патронен празник. По инициатива на д-р Граховски от 2003 г. училището е избрало за свой патронен празник - 6 май и от 2007 г., гимназията носи името „Св. Георги Победоносец”. През 2009 г. за 50-годишнината на училището e изграден параклис „Св. Георги Победоносец” в двора на гимназията. Отец Серафим отслужи тържествен молебен и освети курбан, приготвен от учениците в паралелка „Кетъринг и ресторантьорство”.

На празника на училището присъстваха Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател н Общински съвет-Костинброд, д-р Андрей Ковачев, д-р Граховски, учители и ученици от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец”.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд